aA
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) atidėjo užsienio reikalų ministro Antano Valionio vizito Maskvoje svarstymą. Kaip BNS informavo VTEK, ketvirtadienį planuotame komisijos posėdyje negalėtų dalyvauti du iš penkių komisijos narių, ir nesusirinktų kvorumas. Todėl posėdis atidėtas kitai savaitei.
Antanas Valionis
Antanas Valionis
© ELTA
Komisijos narė Viktorija Daujotytė-Pakerienė pateko į avariją ir guli ligoninėje, o komisijos narė Toma Birmontienė - išvykusi.

VTEK sudaro keturi nariai ir jos pirmininkas, kvorumui reikalinga, kad posėdyje dalyvautų keturi iš penkių narių.

Šią savaitę iš Užsienio reikalų ministerijos gavusi dokumentus apie Maskvoje įvykusį ministro Antano Valionio susitikimą su Rusijos dujų bendrovės "Gazprom" vadovybe, VTEK ketvirtadienį planavo išnagrinėti, ar ministras nepažeidė tarnybinės etikos.

A.Valionis prieš dvi savaites Rusijoje lankėsi kaip šiuo metu Europos Tarybos Ministrų komitete pirmininkaujančios Lietuvos UR ministras. Jo darbotvarkėje, kuri buvo skirta ET ir Rusijos santykiams, buvo ir dvišalių susitikimų.

Be kita ko, A.Valionis susitiko su bendrovės "Gazprom" valdybos pirmininku Aleksejumi Mileriu. Ministro teigimu, Lietuvos diplomatai susitikime siekė išgirsti, kokie Rusijos dujininkų interesai Lietuvoje ir kokios dujų tranzito per Lietuvą plėtimo galimybės.

"Norą susitikti su "Gazprom" vadovais sukėlė ir Lietuvos ambasados Maskvoje pateikta informacija, kurioje kalbama apie Rusijos dujų monopolininko nepasitenkinimą tuo, kad Lietuva nerodo iniciatyvos organizuojant derybas su "Gazprom" dėl dalyvavimo "Lietuvos dujų" privatizavime", - žurnalistams teigė ministras.

Pasak A.Valionio, su A.Mileriu buvo sutarta, kad bendradarbiavimo galimybes ir variantus toliau aiškinsis Lietuvos ūkio ministerijos delegacija.

Žiniasklaida ir kai kurie politikai pareiškė, kad A.Valionio susitikimas su "Gazprom" valdybos pirmininku buvęs slaptas, nors iš tiesų apie šį susitikimą žiniasklaida buvo informuota, apie jį žinojo Prezidentūra ir Ūkio ministerija.

Nepriklausomos frakcijos Seime atstovai kreipėsi į VTEK, prašydami ištirti A.Valionio susitikimo su Rusijos dujininkais aplinkybes ir nustatyti, ar ministras nepažeidė tarnybinės etikos ir savo įgaliojimų.

Tuo tarpu prezidentas Valdas Adamkus net kelissyk pareiškė pritarimą A.Valionio veiklai per vizitą Maskvoje, įskaitant ir jo susitikimą su "Gazprom" vadovybe.

Prezidentas, prieš dvi savaites viešėjęs JAV, pareiškė, kad toks pokalbis buvo reikalingas, ir ministras A.Valionis, kaip Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinės bendradarbiavimo komisijos pirmininkas, tinkamai atstovavo Lietuvos interesams.

Trečiadienį prezidentas interviu radijui dar kartą nedviprasmiškai stojo užsienio reikalų ministro A.Valionio pusėn, vertindamas jo susitikimą su "Gazprom" vadovybe per vizitą Maskvoje mėnesio viduryje.

"Noriu priminti, kad pagal Vienos konvenciją užsienio reikalų ministras turi visus įgaliojimus atstovauti valstybei ir jos interesams. Ir Seimas, ir Vyriausybė turėtų tik linkėti ministrui sėkmės atliekant savo pareigas, o ne sukelti dėl to didelį triukšmą", - sakė šalies vadovas.

Panašią poziciją dėl A.Valionio susitikimo su "Gazprom" išdėstė ir premjeras Algirdas Brazauskas, kuris pareiškė, jog "A.Valionis yra nuolatinės darbo grupės pirmininkas, todėl jis turi tam tikrus įgaliojimus derėtis įvairiais klausimais, taip pat ir ūkinės kompetencijos klausimais".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.