aA
Kataro ir Jungtinių Valstijų susitarimas dėl kovos su terorizmo finansavimu yra „nepakankamas“, sakoma antradienį paskelbtame bendrame keturių arabų valstybių, įvedusių sankcijas Katarui, pareiškime.
Kataro ir JAV susitarimą dėl kovos su terorizmu laiko „nepakankamu“
© Reuters / Scanpix

Supratimo memorandumas, apie kurį Dohoje buvo paskelbta per JAV valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono vizitą, „yra šių keturių valstybių ir jų partnerių pastarųjų metų spaudimo ir kartotinių raginimų Katarui liautis rėmus terorizmą rezultatas“, sakoma Saudo Arabijos, Bahreino, Egipto ir Jungtinių Arabų Emyratų pareiškime.

„Šio žingsnio nepakanka“, – nurodoma pareiškime, paskelbtame Saudo Arabijos valstybinė naujienų agentūra SPA.

Šalys pridūrė, kad „atidžiai stebės, kiek rimtai Kataro pareigūnai kovos su visomis terorizmo finansavimo, rėmimo ir slėpimo formomis“.

Pareiškime nurodoma, kad Kataro pareigūnų įsipareigojimais „negalima tikėti“, nes ankstesnių susitarimų nebuvo laikomasi. Keturios arabų valstybės paragino taikyti „griežtą stebėseną, kad būtų užtikrintas (Dohos) rimtas nusiteikimas grįžti į natūralų ir teisingą kelią“.

R. Tillersonas ir Kataro užsienio reikalų ministras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani minėtą savo pranešimą padarė per bendrą spaudos konferenciją Dohoje. R. Tillersonas sakė, kad susitarimas buvo pagrįstas sprendimais, priimtais per gegužės mėnesio viršūnių susitikimą Rijade. Anot jo, šiais susitarimais siekiama „nušluoti terorizmą nuo Žemės paviršiaus“.

„Dėl prezidento Donaldo Trumpo labai griežto skambučio šie įsipareigojimai iškart pradės veikti keliais frontais“, – sakė JAV valstybės sekretorius.

Šeichas M. bin Abdulrahmanas al Thani sakė, kad Kataras yra pirmoji šalis savo regione, pasirašiusi susitarimą su Vašingtonu kovoti su terorizmo finansavimu. Jis paragino Kataro „apsiaustį“ vykdančias valstybes pasekti šiuo pavyzdžiu ir sudarytu analogiškus susitarimus su Jungtinėmis Valstijomis.

Keturių valstybių pareiškime nurodoma, kad sankcijos Katarui tęsis, kol Doha „įsipareigos visapusiškai įgyvendinti šiuos teisingus reikalavimus, įskaitant (reikalavimus) kovoti su terorizmu ir užtikrinti stabilumą bei saugumą regione“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.