aA
Įsibėgėjus atostogų sezonui, žmonės įspėjami apie galimas teroro grėsmes. Jungtinės Karalystės (JK) saugumo tarnybos ragina turistus sužinoti, kaip elgtis teroristinio išpuolio metu. Jį būtina pažiūrėti ir norintiems sužinoti, kaip elgtis atvykus policijai ir nepatekti į jų taikiklį.
Išplatino instrukcijas, kaip elgtis teroro akto metu
© AP / Scanpix

Video siužete, skirtame į užsienį iš JK keliaujantiems žmonėms, rodomos išpuolio viešbutyje, įvykusio 2015-aisiais Tunise, kur žuvo 30 britų turistų, ištraukos. Taip pat aiškinama, ką daryti, jeigu atsiduriama įvykių epicentre.

„Run, hide, tell“ pavadintas vaizdo įrašas, pasak saugumo tarnybų, išleistas kaip viena iš kovos su terorizmu ir žmonių atsargumo skatinimo priemonių. Teigiama, kad nėra jokių pranešimų, kad būtent iš JK keliaujantiems žmonėms grėstų pavojus.

„Kaip matėme 2015-aisiais, vakariečiai vis dar pasirenkami taikiniais bet kurioje pasaulio vietoje. Tai – liūdna realybė, nors tokio įvykio galimybės vis dar mažai tikėtinos“, – sakė detektyvas Scottas Wilsonas, atsakingas už gyventojų apsaugos ir pasiruošimo strategiją. Pareigūnas pabrėžė, kad keliaujant būtina žinoti ne tik, ką reikėtų daryti išpuolio metu, bet ir ko jokiais būdais nedaryti.

Ši gyventojams skirta mokymo programa pradėta vykdyti prieš dvejus metus. Įvairiuose video įrašuose, plakatuose bei lankstinukuose teigiama, kad pirmiausia būtina bėgti ir ieškoti prieglobsčio. Nesisukioti atgal, neieškoti savo daiktų ir kitų nebūtinų dalykų. Taip pat būtina nedelsiant išjungti mobiliojo telefono garsą. Pranešti gelbėtojų tarnyboms patariama tik radus prieglobstį.

Iniciatyvos rengėjai nori, kad kuo daugiau žmonių sužinotų, ką reikia daryti panašiu atveju. Taip pat informacija platinama įvairiais būdais, kad ji įstrigtų į atmintį. Kaip teigia detektyvas S. Wilsonas, „šios pamokos turi būti vertinamos, kaip saugumo instrukcijos lėktuve – niekas nesitiki, kad nutiks nelaimė, tačiau labai gerai žino, ką daryti jos atveju“.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.