aA
Iš kitos šalies atvykusiam moksleiviui turi būti sudarytos sąlygos integruotis į esamą šalies švietimo sistemą, suteikta galimybė mokytis jo gimtąja kalba bei jam priimtinoje kultūrinėje aplinkoje.
Tai numatyta Europos Sąjungos direktyvoje dėl migruojančių darbuotojų mokymo. Tačiau Europos Komisijos metiniame pažangos pranešime atkreiptas dėmesys, jog migrantų vaikų mokymo srityje 2001 metais Lietuva pažangos nepasiekė.

Direktyvos dėl migruojančių darbuotojų mokymo įgyvendinimas yra vienas pagrindinių įsipareigojimų Derybų skyriuje Švietimas ir mokymas. Kaip informuoja Britų taryba Vilniuje, šis derybų skyrius preliminariai uždarytas 2000 metų gegužės mėnesį. Derybų skyriuje numatoma, kad reikalingos migrantų vaikų mokymo priemonės šalyje bus įgyvendintos iki 2003 metų, o narystės įsipareigojimus Lietuva bus pasirengusi prisiimti nuo 2004 metų sausio mėnesio.

Kaip Lietuvoje rengiamasi įgyvendinti migruojančių darbuotojų mokymo direktyvą, ketvirtadienį ir penktadienį bus kalbama Britų tarybos bei Švietimo ir mokslo ministerijos organizuojamame seminare Eurointegracijos iššūkis: migruojančių darbuotojų vaikų ugdymas Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose.

Pranešimus šalies švietimo institucijų bei kitų suinteresuotų organizacijų atstovams skaitys Didžiosios Britanijos ir Austrijos ekspertai, kadangi šios šalys yra įgijusios patirties įgyvendindamos minėtą ES direktyvą.

Į renginį atvyks švietimo ir mokslo viceministras Alvydas Puodžiukas, Europos Sąjungos šalių ambasadų, Britų tarybos atstovai, Švietimo ir mokslo ministerijos, bendrojo lavinimo mokyklų vadovai. Seminare taip pat dalyvaus pedagogai, mokantys migruojančių darbuotojų, migrantų, pabėgėlių ar kitokį prieglobstį Lietuvoje gavusių asmenų vaikus.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.