aA
JAV prezidentas George'as W.Bushas apkaltino Yasserą Arafatą apgaulingu savo ištikimybės taikai deklaravimu, tuo tarpu kiti JAV atstovai vėl pareikalavo, kad palestiniečių lyderis imtųsi neatidėliotinų veiksmų užkirsti kelią smurtiniams išpuoliams prieš Izraelį.
George W. Bush
George W. Bush
G.W.Bushas sakė, kad liko nusivylęs dėl aukšto rango palestiniečių dalyvavimo Izraelio sužlugdytame bandyme kontrabanda įvežti ginklus. Tačiau prezidentas tiesiogiai nesusiejo paties Y.Arafato su šiuo incidentu, kaip kad sekmadienį padarė viceprezidentas Dickas Cheney.

Vis dėlto G.W.Bushas leido suprasti praradęs pasitikėjimą Y.Arafatu, kuris pakartotinai neigė dalyvavęs ar bent žinojęs apie šią kontrabandos siuntą ir išreiškė solidarumą su JAV vadovaujamu karu prieš terorizmą.

"Kai iškilo aikštėn tas laivas su ginklais, akivaizdžiai skirtais terorizuoti šį pasaulio regioną, aš išreiškiau skaudų nusivylimą, nes mane buvo įtikinę, jog jis (Y.Arafatas) nori palaikyti mūsų kovą su teroru", - sakė G.W.Bushas.

"Aš pasitikėjau jo žodžiu", - apgailestavo JAV prezidentas, kalbėdamas su žurnalistais Baltuosiuose rūmuose.

Anksčiau G.W.Bushas kalbėjosi telefonu su Egipto prezidentu Hosni Mubaraku - vienu trijų arabų šalių lyderių, kuriuos jis prašė raginti Y.Arafatą imtis priemonių prieš asmenis, suplanavusius bei bandžiusius įvykdyti minėtą kontrabandos operaciją, taip pat bendrai užkirsti kelią smurtui.

"Svarbu, kad ponas Arafatas ne tik atsižadėtų teroro, bet ir suimtų tuos, kurie nori terorizuoti žmones, bandančius siekti taikos, - sakė G.W.Bushas. - Šiame regione yra žmonių, kurie nori taikaus sureguliavimo, ir vis dėlto, matyt, teroristai siekia užkirsti jam kelią betikslėmis žmogžudystėmis, tad ponas Arafatas privalo padėti pastangoms juos suimti", - sakė JAV prezidentas.

"Aš labai aiškiai pareiškiau savo draugui Hosni Mubarakui, kad išvadavus Artimuosius Rytus nuo teroro, padidėtų galimybės pasiekti taiką ir stabilumą šiame regione", - sakė G.W.Bushas.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Ari Fleischeris žurnalistams pareiškė, kad H.Mubarakui parašytame laiške G.W.Bushas perteikė savo jaučiamą gilų nusivylimą Y.Arafatu. JAV prezidentas taip pat parašė laiškus Jordanijos ir Saudo Arabijos lyderiams, kuriuose išdėstė savo argumentus prieš Palestinos savivaldą, neva susijusią su laivu "Karine A" vežta ginklų kontrabanda, kurią Izraelis sausio pradžioje sulaikė Raudonojoje jūroje.

Jordanijos karalius Abdullah II šią savaitę atvyks į Vašingtoną derybų su G.W.Bushu, kurio vyriausieji patarėjai svarsto įvairiausias galimybes, įskaitant dalies ryšių su Palestinos savivalda nutraukimą.

Pastarąjį pasmerkimą Y.Arafatui JAV prezidentas pareiškė po savaitgalį įvykusių naujų kraujo praliejimo incidentų Izraelyje, įskaitant savižudžio sprogdintojo išpuolį Jeruzalėje.

Reaguodamas į ginklų kontrabandos skandalą, Y.Arafatas atleido vyriausiąjį už ginklų įsigijimą atsakingą pareigūną generolą Fuadą al-Shubaki ir išdavė arešto orderius dar dviem karininkams.

Tačiau A.Fleischeris ir Valstybės departamento atstovas spaudai Richardas Boucheris pareiškė, jog Vašingtonui šių žingsnių nepakanka.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.