aA
Kaip teigia du buvę JAV žvalgybos tarnybų atstovai ir vienas Kongreso narys, per pokalbį, kurį pavyko užfiksuoti įsibėgėjus 2016 metų JAV prezidento rinkimų kompanijai, Rusijos vyriausybės pareigūnai prasitarė turį tuomet į prezidento postą kandidatavusį Donaldą Trumpą ir kai kuriuos svarbiausius jo patarėjus kompromituojančios informacijos.
D. Trumpas vieši Briuselyje
D. Trumpas vieši Briuselyje
© Reuters / Scanpix

Informacija, apie kurią buvo kalbėta, veikiausiai susijusi su finansais, be to, buvo diskutuota, ar rusai gali daryti kokią nors įtaką artimiausiai D. Trumpo aplinkai, rašo CNN.

Spręsdami iš išklausyto pokalbio, JAV žvalgybos pareigūnai padarė prielaidą, kad rusai mano „turį galių daryti poveikį administracijai, pasinaudodami kompromituojančia informacija“.

Vis dėlto su JAV žvalgybos sudarytais pokalbių aprašais susipažinę šaltiniai įspėja, kad Rusijos pareiškimai „galėjo būti perdėti ar net apskritai pramanyti“, kad juos galima priskirti dezinformacija, kurią Rusija, kaip žinia, skleidė rinkimų laikotarpiu.

Pokalbio detalės leidžia geriau suprasti, ką JAV žvalgyba žinojo apie Rusijos pareiškimus dėl galimo poveikio. Iš pokalbių turinio JAV pareigūnams tapo aišku, kad Rusija svarsto galimus poveikio rinkimams būdus, kurų būtų galima imtis net tada, jei tvirtinimai pasirodytų melagingi.

Nė vienas iš informaciją perdavusių šaltinių nenurodė, kuris būtent D. Trumpo patarėjas buvo minėtas per sugebėtus išklausyti pokalbius. Pasak vieno iš pareigūnų, žvalgybos pateiktoje ataskaitoje JAV piliečių vardai buvo užšifruoti. Visgi, kad buvo kalbėta apie D. Trumpo kampaniją vykdžiusią komandą, abejonių nekilo. Konkrečių pavardžių nepanorę minėti pareigūnai, kaip pasiteisinimą, nurodė slaptą aptariamos informacijos pobūdį.

„Rusai galėjo gerokai persistengi reikšdami įsitikinimą apie neva turimą įtaką“, – konstatavo vienas iš pareigūnų.

Remiantis ankstesniais CNN pranešimais, JAV žvalgybai pavyko užfiksuoti Rusijos pareigūnų pokalbius, per kuriuos pastarieji gyrėsi kampanijos metu palaikantys tam tikrus santykius su D. Trumpo kampanijoje dalyvavusiais patarėjais, įskaitant ir pirmąjį D. Trumpo paskirtą patarėją nacionalinio saugumo klausimais Michaelį Flynną, todėl galintys daryti įtaką pačiam D. Trumpui.

Po CNN publikuoto pranešimo, laikraštis „The New York Times“ paskelbė, kad per žvalgybai užfiksuotus pokalbius buvo minėtas ir D. Trumpo kampanijos pirmininkas Paulas Manafortas.

Kaip CNN tvirtino Baltųjų rūmų atstovas spaudai, tai tebuvo eiliniai melagingi ir jokiais įrodymais nepagrįsti teiginiai, kuriuos viešinantys neįvardijami šaltiniai siekia apšmeižti prezidentą.

„Kaip rodo dešimties pastarųjų metų prezidento pajamų ataskaita, jis nebuvo susisaistęs jokiais finansiniais ryšiais. Atrodo, kad politiniai prezidento oponentai išties nejaučia ribų, iki kurių padoru tęsti šią klaidinančią istoriją, papildant ją ir neteisėtai nutekinta slapta informacija. Jų veikla yra labai palanki mūsų priešininkams ir kelia grėsmę visai šalai“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas.

FTB pakomentuoti šią istoriją atsisakė. Nei Nacionalinės žvalgybos direktorius, nei M. Flynnas į skambučius neatsiliepė.

P. Manafortas visus tvirtinimus apie kokias nors neteisėtai gautas pinigų sumas kategoriškai paneigė. Jis paneigė ir kalbas apie kokią nors neleistiną veiklą, kuria neva užsiėmė prieš prisijungdamas prie D. Trumpo kampanijos. P. Manafortas pareiškė galįs duoti parodymus Rusijos kišimąsi į rinkimų procesą tiriančių Kongreso komitetų akivaizdoje.

FTB pareigūnai, vykdantys tyrimą dėl Rusijos kišimosi į JAV rinkimus, kurio vadovavimą neseniai perėmė specialusis prokuroras Robertas Muelleris, ieško atsakymų į klausimą, ar su D. Trumpo bendrininkais galėjo būti dėl ko nors deramasi, ir mėgina išsiaiškinti pagrindinių D. Trumpo bendražygių finansinius reikalus. Ar kuris nors per užfiksuotus pokalbius pareikštas teiginys gali būti laikomas teisingu, FTB neatsakė.

Tyrėjams iš JAV kontržvalgybos Rusijos pareiškimai įtarimų sukėlė dar 2016 metų vasarą, kai visuomenė dar nebuvo informuota apie tokio pobūdžio pareiškimus, pateiktus buvusio britų šnipo Christopherio Steele‘o sudarytoje dosjė. Kaip tik 2016 metų vasarą kai kuriais faktais buvęs šnipas pasidalijo ir su FTB.

Jokio patvirtinimo, kad su kompromituojančia informaciją susiję dosjė išdėstyti teiginiai yra teisingi, CNN negavo. Tačiau pasak dabartinių ir buvusių oficialių JAV pareigūnų, tam tikros detalės iš Rusijos pareigūnų pokalbio yra pagrįstos.

Tirti kelių patarėjų galimas finansines sąsajas su Rusija buvo imtasi dar iki D. Trumpo prezidentavimo kadencijos pradžios.

Beveik iš karto po respublikonų nacionalinio suvažiavimo P. Manafortui teko pasitraukti, nes iškilo klausimų dėl neoficialaus užmokesčio, kurį, kaip atlygį už Rusijos atžvilgiu draugiškai nusiteikusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui suteiktas konsultacijas, gavo prieš prisijungdamas prie D. Trumpo kampanijos.

JAV žvalgybos dėmesį, aišku, patraukė ir 2015 metų gruodį įvykęs M. Flynno vizitas į Maskvą. Apie M. Flynno susitikimą su Rusijos prezidentu V. Putinu buvo pranešta ir valstybiniu Rusijos žiniasklaidos kanalu RT.
Kaip tvirtina nuodugniai situaciją tyrę pareigūnai, po minėto vizito buvo užfiksuota keletas M. Flynno pokalbių su JAV dirbančiu Rusijos ambasadoriumi.

Dar laukia ne vienas tyrimas, per kurį M. Flynnui teks atsakyti, kodėl neatskleidė tiesos apie iš Rusijos gautus mokėjimus, ir paaiškinti su Turkija susijusios lobistinės veiklos aplinkybes.

Nors prezidentas D. Trumpas bet kokius tvirtinimus apie savo finansinius ryšius su Rusija neigia, jo bendražygiai šiokių tokių verslo sandėrių su šia šalimi tikrai turėjo.

Klausimų dėl ryšių su Rusija kilo ir dėl šiuo metu „Trump Organization“ vadovaujančių prezidento sūnų pateiktų komentarų.

DELFI.lt