aA
Valdančiosios daugumos ir opozicijos atstovai skirtingai vertina visuomenės pasitikėjimo Seimu smukimo priežastis. Opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos seniūno Andriaus Kubiliaus nuomone, parlamento reitingus smukdo valdančiosios daugumos populizmas ir radikalizmas.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© ELTA
"Visuomenės pasitikėjimas Seime nukrito žemiau kritinės ribos, atrodo, - 8 proc. Tai yra nauji rekordai pasiekti per rekordiškai trumpą laiką", - konstatavo A.Kubilius.

Konservatoriaus nuomone, viena iš parlamento reitingų smukimo priežasčių yra tai, kad valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderis premjeras Algirdas Brazauskas nusišalina nuo Seimo reikalų, o tokį "lyderystės vakuumą" užima valdančiosios koalicijos "populizmas ir politinis radikalizmas".

A.Kubilius pažymėjo, jog dėl Seimo reitingų kritimo yra atsakingas ir Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

"Lietuva faktiškai neturi vieno iš svarbiausių pareigūnų - Seimo pirmininko, nes pastarasis savo funkcijas yra susiaurinęs tik iki ceremoninių kalbų sakymo", - teigė A.Kubilius.

"Per pastarąjį laikotarpį neteko girdėti Seimo pirmininko pasisakymo nė vienu svarbiu Seime svarstomu klausimu. Dar įdomiau - Seimo pirmininkas tokiuose kritiniuose balsavimuose net nedalyvauja. Iš Seimo pirmininko nėra jokių iniciatyvų tartis dėl svarbiausių klausimų, kuriuose reikia pasiekti sutarimo", - pažymėjo konservatorius.

Tuo tarpu valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovų nuomone, Seimo reitingus smukdo dešiniųjų opozicinių partijų susiskaldymas.

"Aš manau, kad susiskaldžiusi opozicija smukdo ir Seimo reitingą", - kitoje pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje atkirto V.Andriukaitis. Pasak socialdemokrato, dešiniosios partijos turėtų veikiau susirūpinti savo problemomis, o ne valdančiųjų partijų vidinėmis diskusijomis.

"Socialdemokratai nėra "Vado" arba "Tėvelio" partija. Mūsų partijoje būna įvairių nuomonių. Pavojus partijoms būna tada, kai jos susideda iš ambicingų lyderių arba yra vieno žmogaus partijos", - sakė V.Andriukaitis.

"Charakteringa, kad dešiniosios partijos tokios ir yra. Dažnai jos primena totalitarinės visuomenės įspūdį", - pridūrė jis. Socialdemokratų nuomone, būtent LSDP šiandien yra politinio stabilumo garantas.

"Partija tikrai stabili, yra tikrai šiandien stipriausia politinė jėga. Bendrame dešiniųjų susiskaldymo kontekste LSDP išlieka politinės ir pilietinės visuomenės stabilizavimo partija", - pažymėjo V.Andriukaitis. Socialdemokrato nuomone, pagrindas tam buvo padėtas prieš metus LSDP susijungus su buvusia Lietuvos demokratine darbo partija (LDDP).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.