aA
"Norime įtikinti pasaulį, kad Kroatija yra Europos dalis ir kad Europa taip pat yra ir Kroatijoje. Norime kuo greičiau įgyvendinti savo strateginius tikslus - įstoti į Europos Sąjungą ir NATO", sakė S. Mesičius džiūgaujančiai miniai. Tai buvo pirmas viešas jo pasisakymas po rinkimų.

Kresnas 65 metų populistas pirmadienį su didele persvara laimėjo antrąjį prezidento rinkimų ratą. Gavęs 56 proc. balsų, jis įveikė Draženą Budišą, kurį parėmė 44 proc. rinkėjų.

Prezidento rinkimais baigėsi du mėnesius trukęs Kroatijos valdžios persitvarkymas, prasidėjęs praėjusį gruodį, mirus F. Tudjmanui.

JAV tuoj pat pasveikino naująjį Kroatijos prezidentą. JAV pasiuntinys Richardas Holbrooke (Ričardas Holbrukas) vertino S. Mesičiaus išrinkimą kaip didelį žingsnį, Kroatijai bandant išeiti iš Balkanuose vyraujančio "baisaus chaoso" .

Rinkimuose dalyvavo apie 61 proc. rinkėjų. Tuo tarpu sausio 3 dieną vykusiuose parlamento rinkimuose, kuriuose opozicinė centro kairiųjų partijų koalicija išstūmė dešimtmetį valdžiusią Kroatijos demokratų sąjungą (KDS), dalyvavo 78 proc. rinkėjų.

Į naująją vyriausybę pateko ir maža centristinė S. Mesičiaus partija, ir jis pažadėjo dirbti išvien su premjeru Ivica Račanu, sprendžiant šalies užsienio ir vidaus problemas.

"Aš reziumuočiau mūsų sunkumus trim žodžiais. Užimtumas, užimtumas ir užimtumas", antradienį sakė S. Mesičius žurnalistams.

Praėjusį gruodį nedarbas šalyje pasiekė 20,8 proc. rekordą. Tačiau pasak "Reuters", kol kas neaišku, kokį vaidmenį S. Mesičius atliks kasdieniame šalies valdyme.

Jis yra sakęs, jog nori atsisakyti F. Tudjmano turėtų milžiniškų įgaliojimų. Manoma, kad parlamentas gali nutarti palikti prezidento postą grynai simbolinį.

S. Mesičius patraukė kroatus savo linksmu ir praktišku būdu. 1972 metais buvusios Jugoslavijos komunistinė valdžia buvo jį dvejiem metams įkalinusi už dalyvavimą Kroatijos nacionalistiniame judėjime.

Vėliau S. Mesičius iškopė į politikos viršūnes ir pabuvojo beveik visuose svarbiuose valdžios postuose. Oponentai kaltino jį nenuoseklumu ir nedoru rinkimų kampanijos finansavimu, tačiau jis paprastai atremdavo kritiką sąmojais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.