aA
Šį tekstą paskatino parašyti prieš kelias dienas DELFI portale pasirodžiusi žinia apie mano siūlymą TS-LKD Priežiūros komitete įvertinti TS-LKD Antakalnio skyriaus nario Virgio Valentinavičiaus jau nebe pirmą kartą viešai reiškiamą nuomonę apie TS-LKD pirmininką Gabrielių Landsbergį.
Rasa Baškienė
Rasa Baškienė
© Asmeninio archyvo nuotr.

Pradžiai derėtų informuoti, kad toks siūlymas buvo siųstas nedidelei grupei TS-LKD Priežiūros komiteto narių, tad nemaloniai nustebino vidinės informacijos patekimas į viešumą. Bet palikime tai konservatoriškųjų - krikdemiškųjų asanžų sąžinei.

TS-LKD Priežiūros komitetas nesiryžo svarstyti Virgio Valentinavičiaus už jo rašinius, nors paprastai partijos narių vieši pasisakymai vienas kito atžvilgiu būna įvertinami. Gi nedemokratiška užčiaupti žurnalistą, pas mus ne sovietmetis, mes ne KPSS ir t.t. Esu viena to komiteto narių, nesutinkančių su tokiu traktavimu. Kadangi visa tai pakliuvo į viešumą, paaiškinsiu, kodėl nesutinku.

Žurnalistas Virgis Valentinavičius apie bet kurią partiją ar jos veikėją gali laisvai reikšti laisvoje Lietuvoje savo nuomonę, jei ji nepažeidžia įstatymų. Konservatorius Virgis Valentinavičius irgi gali tą patį daryti partijos viduje – savo partijos Antakalnio skyriuje, kuriam, beje, priklauso ir Gabrielius Landsbergis. Kiekvienas narys gali pasisakyti partijos taryboje, prezidiume ar partiečių interneto forumuose, kuriuos, jei labai norės, paskaityti galės bet kas. Tačiau konservatorius žurnalistas negali skelbti viešai savo partijai žalingos informacijos, net jei ta informacija būtų teisinga. To jam neleidžia daryti partijos įstatai, kurių laikytis jis pasižadėjo stodamas į partiją.

Nedemokratiška? Nors nesu skaičiusi nė vienos kitos, išskyrus savos, partijos įstatų, neabejoju, kad tokių nuostatų laikosi visos be išimties partijos. Socialdemokratuose tik jų garbės pirminkas Aloyzas Sakalas viešai paglostė prieš plauką A. Butkevičių su grupe draugų, išdavusių pamatinius socialdemokratijos principus, renkantis Ūkio ministeriją vietoje Socialinių reikalų. Bet čia tikrai buvo už ką, o, be to, ką tu padarysi garbės pirmininkui?

Socialdemokratuose tik jų garbės pirminkas Aloyzas Sakalas viešai paglostė prieš plauką A. Butkevičių su grupe draugų, išdavusių pamatinius socialdemokratijos principus, renkantis Ūkio ministeriją vietoje Socialinių reikalų. Bet čia tikrai buvo už ką, o, be to, ką tu padarysi garbės pirmininkui?
R. Baškienė

Beje, mūsų Profesorius irgi griežtai pakritikuodavo A. Kubilių, bet taip, kad partijai nekenktų arba pakenktų kuo mažiau. Kitose partijose išvis nė nedrįsk pyptelėti. Pabandė, pvz., V. Mazuronis pasišiaušti prieš R. Paksą - ir štai jis jau kitoje partijoje. Tokia tvarka visiems, o kas jos nenori laikytis, tie nepartiniai. Niekas netrukdo įkurti partijos, kurioje visi jos nariai viešai dergtų vienas kitą. Būtų linksma iš šalies pažiūrėti.

Taigi, partijos įstatų privalu laikytis visiems, taip pat ir žurnalistui Virgiui Valentinavičiui. Jis galėtų, kaip jau rašiau, netrukdomai reikšti savo kad ir labai nesutampančią su vadovybės (šiuo atveju - pirmininko) nuomonę partijos viduje arba laisvai ir netrukdomai rašyti kritinius straipsnius apie kitas partijas, pvz., apie Liberalų sąjūdį. Bet jis niekada to nedaro. Kodėl?

Beje, mūsų Profesorius irgi griežtai pakritikuodavo A. Kubilių, bet taip, kad partijai nekenktų arba pakenktų kuo mažiau.

Ar daug praėjusią vasarą būtum radęs Lietuvoje naivuolių, manančių, kad Eligijus Masiulis, STT nukryžiuotas ant MG Baltic kryžiaus, numirė kaip politikas, tuo atpirkdamas visas Liberalų sąjūdžio nuodėmes? O skaidriai Vilniaus savivaldybėje besitvarkantys liberalai, trečiąją dieną prisikėlę šv. Šimašiaus ir šv. Gentvilo asmenyse, nebeturi jokių sąsajų su MG Baltic koncernu?

Tuo įtikėjusiųjų, tenka pripažinti, gretos vis didėja. MG Baltic koncernui priklausančių žiniasklaidos priemonių triūsas neina vėjais. Neina vėjais ir Virgio Valentinavičiaus, ne vienerius metus dirbusio minėtam koncernui priklausančioje televizijoje ir interneto portale, rašiniai.

Proliberaliojo TS-KLD sparno atstovas Gabrielius Landsbergis – pats neparankiausias iš visų galimų TS-LKD lyderių, patraukiantis ir liberalųjį jaunimą, į kurį tradiciškai taikosi Liberalų sąjūdis. Vyksta kova už dešiniuosius rinkėjus, kurių dalis, kaip rodo sociologiniai tyrimai, per kiekvienus rinkimus nelabai kinta, o kinta tik aktyvumas. Todėl TS-LKD narys/ žurnalistas Virgis Valentinavičius viešai lygino Landsbergį su Šimašium pirmojo nenaudai prieš TS-LKD vidinį sąrašo į Seimą reitingavimą birželio mėnesį.

O pastarojo V.Valentinavičiaus straipsnio pasirodymą, matyt, reikia sieti su nelabai gražiais liberalų veiksmais Seime, nepalaikant dešiniųjų sąjungininkų koalicinėse derybose su žaliavalstiečiais, savanaudiškumu derybose dėl opozicijos lyderio posto bei (ne)suprantamais manevrais Vilniaus savivaldybės taryboje – pagrindiniame Liberalų sąjūdžio forposte. Gabrieliui Landsbergiui klijuojama arogantiško ir pasipūtusio lyderio etiketė labai primena Trumpo ir Putino pasigautą klišę apie „ligotą senutę“ Hillary Clinton. Matyt, jie gerai žino, kad tokios klišės piliečiams eina per sąmonę ir per pasąmonę.

Pastarojo V.Valentinavičiaus straipsnio pasirodymą, matyt, reikia sieti su nelabai gražiais liberalų veiksmais Seime, nepalaikant dešiniųjų sąjungininkų koalicinėse derybose su žaliavalstiečiais, savanaudiškumu derybose dėl opozicijos lyderio posto bei (ne)suprantamais manevrais Vilniaus savivaldybės taryboje – pagrindiniame Liberalų sąjūdžio forposte.

Virgis Valentinavičius savo interviu sakėsi pasilikęs narystę konservatorių partijoje tik laisvalaikiui. Nelabai suprantu, kaip galima laisvalaikiu būti konservatoriumi, o darbo laiku dergti savo partiją. Mano galva, renkamės partiją dėl išpažįstamų vertybių ir noro darbuotis viešojo gėrio labui. Tame pačiame straipsnyje jis užsimena ketinąs išstoti iš TS-LKD. Linkiu jam tai padaryti kuo greičiau - liks daugiau laisvalaikio žvejybai ar kitiems pomėgiams. O rašyti galės ką tik norės ir kaip norės. Na, gal tik apie liberalus nelabai.