aA
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) rinkimų sąrašą vedęs Saulius Skvernelis planuoja susitikimą su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu.
Gabrielius Landsbergis againsty Saulius Skvernelis in the DELFI TV debates
Gabrielius Landsbergis againsty Saulius Skvernelis in the DELFI TV debates
© DELFI / Karolina Pansevič

"Susiskambinsiu, susitiksiu, kol kas neprisiskambinau", - Eltai sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, susitikimas rengiamas jo asmenine iniciatyva.

Rinkimus laimėję "valstiečiai" nuo antradienio vykdo vadinamąsias konsultacijas dėl valdančiosios koalicijos tiek su konservatoriais, tiek su socialdemokratais.

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad ta susitikimo iniciatyva su juo derinta, ir patikino, kad tai tebus dar vienas konsultacinis susitikimas.

"Buvo vieši pasisakymai, kad G. Landsbergis nesupranta, ar mes norėjome su jais pradėti derybas ar ne, tai čia - dar vienas konsultacinio pobūdžio vizitas, kuris vertintinas tik kaip konsultacinio pobūdžio. (...) Jaučiant, kad jie nenori, tiesiog ieško priežasties, kad pasakytų, kodėl jie to nedarys, nes mes esą duodam tą priežastį. Mes negalime duoti jiems jokios priežasties, mes norim gal įrodyti, kad jie spjauna į savo rinkėjų norą, kad jie dirbtų Lietuvai, ir spjauna į tą norą tokiu būdu, kad ieško bet kokios priežasties", - sakė R. Karbauskis.

Jam susidaro įspūdis, kad konservatoriai nenori eiti į koaliciją su jų partneriais, tik nedrįsta to pasakyti viešai.

"Aš net jau per radiją pradėjau kviesti: kviečiu, bandom, darom. Bet man akivaizdu kol kas, kad jie nenori, bet negali to pasakyti garsiai, nes nežino, kaip sureaguos jų rinkėjai", - sakė R. Karbauskis.

Jo vertinimu, pagrindinis sprendimas dabar - ne valstiečių, o tų partijų, kurios buvo pakviestos į koaliciją, rankose. R. Karbauskis taip pat apgailestavo, kad variantas dėl plačios koalicijos tiek su socialdemokratais, tiek su konservatoriais atrodo nebeįmanomas.

"Nematom, kaip tai galėtų pasikeisti, nes jie akivaizdžiai vieni kitų nepakenčia, taip mums atrodo. Bet, kiek mes supratome, rytoj bus svarstoma ir toj, ir toj (partijoje, - ELTA). Mes suprantame, kad, pirma, jie turi apsispręsti, kas jiems naudingiau, kaip partijoms, tada prasidės kažkas, derybos. Ką rašiau "Facebook'e", kad man atrodo, kad viena iš jų tikrai nenori, bet ieško priežasties, kuo tą nenorą paremti, o antra dar nenutarė, nori ar nenori, nes jiems tai yra nelengvas apsisprendimas, skaičiuojant, kas partijai būtų naudingiau", - sakė R. Karbauskis.

"Valstiečiai" kėlė idėją dėl plačios koalicijos, į kurią įeitų ir socialdemokratai, ir konservatoriai. Toks variantas netinka nei socialdemokratams, nei konservatoriams. Pastarieji, be to, reikalauja, kad į koaliciją įeitų ir liberalai, kurių nenori valstiečiai, tačiau ir patys liberalai ten nesiveržia.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga naujame Seime turės 54 mandatus, konservatoriai - 31, socialdemokratai - 17.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.