aA
Valstiečių ir žaliųjų sąjungai bandant suformuoti koaliciją, socialdemokratai, panašiai kaip ir konservatoriai, nesutinka formuoti plačios trijų didžiųjų partijų koalicijos, tačiau nekelia papildomų reikalavimų.
„Valstiečių“ derybininkas: pokalbis su socialdemokratais – kitoks nei su konservatoriais
© DELFI / Andrius Ufartas

Tai paaiškėjo antradienį popiet susitikus Valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei socialdemokratų derybininkams.

Prieš tai Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai buvo susitikę su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais. Konservatoriai iškėlė tris sąlygas: pirma, jie neketina dirbti su socialdemokratais, antra, į koaliciją nori priimti Liberalų sąjūdį (patys liberalai sako atvirkščiai), trečia, prašo, kad koaliciją pasirašysiantys partijų lyderiai būtų patikrinti Valstybės saugumo departamento (VSD).

„Galima konstatuoti, kad pasiūlymas dėl nacionalinės vienybės Vyriausybės nėra priimtinas socialdemokratams, jie nemato savęs koalicijoje su konservatoriais. Antrą dalyką galima pasakyti, kad socialdemokratai nekelia išankstinių sąlygų dėl papildomų privalomų partnerių. Trečias dalykas, mes apkalbėjome vertybines nuostatas, susijusias su socialiniais, ūkio, ekonomikos, švietimo, kultūros klausimais, daugeliu atvejų mūsų programiniai požiūriai sutampa, bet kai kurie skirtumai yra ir jie išlieka“, - sako Valstiečių ir žaliųjų sąjungos koordinacinės grupės vadovas Povilas Urbšys.

Tiesa, vienas didžiausių skirtumų bus socialdemokratų stumtas Darbo kodeksas. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis yra sakęs, kad Darbo kodekso įsigaliojimas bus atidedamas, jis bus taisomas, apie tai norima diskutuoti Trišalėje taryboje.

Tačiau po diskusijų antradienį socialdemokratas Algirdas Sysas sako, kad ir čia skirtumai yra įveikiami, nes socdemai yra užregistravę Darbo kodekso pataisas. Valstiečiai žalieji yra žadėję Darbo kodeksą taisyti plačiau.

„Mūsų požiūriai sutapo, kad kodeksas yra taisytinas“, - sako P. Urbšys.

Nenori nė vieno buvusio ministro

Socialdemokratai savo ruožtu išgirdo siūlymą, kad naujoje Vyriausybėje nebūtų nė vieno buvusio ministro.

„Tokį siūlymą išgirdome, bet tai nuspręsime mes. Čia yra detalės, nes pirmiausia reikia nuspręsti, ar mums pakeliui, ar dirbame skirtingose barikadų pusėse. Jei mes sutinkame būti kartu, tada vyksta tolesnės konsultacijos, derybos. Jeigu pozicija skirtinga, tada laukiame 100 dienų, po to kritikuojame", - teigia A. Sysas.

Tiesa, toks siūlymas, jei su juo sutiktų socdemai, gali būti įgyvendinamas nevisiškai, mat, neoficialiais duomenimis, Prezidentūra norėtų išlaikyti dabartinį užsienio reikalų ministrą, socialdemokratą Liną Linkevičių.

Pokalbis su socialdemokratais buvo lengvesnis

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos derybininkas P. Urbšys pripažįsta, kad pokalbiai su socialdemokratais buvo lengvesni nei su konservatoriais. Tačiau politikos pasaulyje toks ar panašus pareiškimas gali reikšti ir spaudimą, pavyzdžiui, konservatoriams, kad jie taptų sukalbamesni.

„Atvirai pasakius, su konservatoriais jautėsi tokia išankstinė nuostata susėsti ir pakalbėti, bet nuo pat pradžių aišku, kad jie nelabai nori eiti į koaliciją, nes tas privalomas partneris – liberalai – kai anksčiau sakyta, kad to neturėtų būti, tai akivaizdžiai parodo. Todėl dabartiniame pokalbyje atmosfera buvo tikrai kitokia“, - teigia P. Urbšys.

Kas vyks toliau? Socialdemokratai sako, kad penktadienį posėdžiaus partijos prezidiumas, kuris ir nutars, ar partijai verta eiti į koaliciją su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, ar ne.

„Tada mes galėsime pasakyti, ar tęsime konsultacijas, ar tęsime derybas. Mes tikrai labai konstruktyviai padiskutavome, aptarėme vertybinius dalykus“, - sako A. Sysas.

P. Urbšys teigia, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga savo verdiktą pasakys kitos savaitės pradžioje.

„Man atrodo, kad dabar žodis bus tariamas abiejų lyderių ir partijos valdybos. Nors sąraše eina nepartiniai, yra deklaravimas, kad pirmoje eilėje yra ne partiniai bilietai, o žmogaus kompetencija ir vertybės, bet vis tiek atsakomybę prisiima ir pati politinė partija“, - sako P. Urbšys.

Jo teigimu, valstiečiai žalieji dabar pasitars bei kreipsis į abi partijas dar kartą, norėdami sužinoti jų nuostatas.

„Manau, mums reikia galutinai išgirsti nuomones tiek konservatorių, tiek socialdemokratų“, - sako P. Urbšys.

DELFI primena, kad po Seimo rinkimų Valstiečių ir žaliųjų sąjunga parlamente turės 56 mandatus, socialdemokratai – 17.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai iškovojo 31 mandatą, Liberalų sąjūdis – 14.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija Seime turės 8 narius, tiek pat „Tvarka ir teisingumas". Iš Darbo partijos parlamente bus 2 atstovai ir dar 5 nauji parlamentarai yra pavieniai. Tiesa, vienas jų, Naglis Puteikis, kaip teigiama, gali prisijungti prie valstiečių žaliųjų frakcijos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.