aA
14 mandatų laimėjusio ir sėkmingiausiai partijos istorijoje pasirodžiusio Liberalų sąjūdžio pirmininkas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako sunkiai įsivaizduojantis koaliciją su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius
© DELFI / Domantas Pipas

„Mes labai gerai žinome, kodėl žmonės už mus balsavo – dauguma žmonių balsavo už tai, kad mes esame už ekonominę laisvę ir už žmogaus teises bei pagarbą žmogui. Tai labai aiškūs, kertiniai ir mums nediskutuotini principai, mes jų laikysime“, – dėstė R. Šimašius.

R. Šimašius sako iš rinkimus laimėjusių valstiečių ir žaliųjų daugeliu atvejų girdintis priešingai.

„Turbūt pagal šios dienos situaciją labai sunku įsivaizduoti, kad mes galėtume būti tokioje koalicijoje, nebent kažkas pasikeistų. (…) Mes patys tokios valdančiosios koalicijos nepageidaujame, todėl formulė tokia: net jei mus pakviestų, o natūralu, kad ne mes kviečiame kažką dėl koalicijos derėtis, nes mūsų balsų kiekis neleidžia to daryti, net jeigu mus pakviestų, mes turėtume dar labai daug klausimų išspręsti norėdami normaliai šnekėtis apie tokią koaliciją“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio lyderis, teigiantis, kad liberalai greičiausiai dirbs opozicijoje.

Nepaisant to, R. Šimašius pasveikino valstiečius žaliuosius su pergale ir sakė gerbiantis Lietuvos žmonių pasirinkimą. „Mums, liberalams, kelia didelį nerimą, ar viltys, kurios sudėtos į šią laimėjusią partiją, tikrai pasiteisins, nes kai kuriais atvejais atrodo labai populistiškos arba stumiančios Lietuvą atgal“, – apie valstiečius žaliuosius kalbėjo R.Šimašius.

Tokioje koalicijoje liberalais sako nematantys galimybės dirbti ir jei valstiečiai žalieji nepersigalvos, liberalai bus „ryškioje opozicijoje“.

Gelia konservatoriams

R. Šimašius pakomentavo prastą idėjinių partnerių konservatorių pasirodymą.

„Paprastai žiūrint, originalas visada geriau nei kopija. Dalis žmonių labai ryškiai pradėjo laikyti konservatorius mūsų idėjiniais partneriais dėl to, kad iš jų vadovų ypatingai, o taip pat iš kai kurių kitų lyderių, skambėjo šiek tiek liberalios arba gana liberalios tezės“, – aiškino R. Šimašius.

Pasak R. Šimašiaus, žmonėms, kurie save laiko liberalais, visada aiškiau ir nuosekliau balsuoti už Liberalų sąjūdį. Jo nuomone, vietoje bandymo konsoliduoti konservatyviai mąstančių žmonių balsus, Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai nusprendė su Liberalų sąjūdžiu konkuruoti dėl liberaliai mąstančių asmenų balsų.

R. Šimašius taip pat džiaugėsi, kad Lietuvoje daugėja žmonių, palaikančių liberalias idėjas – tą parodė rezultatai vienmandatėse ir daugiamandatėje apygardoje. Liberalų sąjūdžio sąrašo lyderis Eugenijus Gentvilas prisiminė 1996 m. tapęs Liberalų sąjungos pirmininku ir tuomet pajuokavęs „Kiekvienam kaimui po liberalą“. Dabar, sako E. Gentvilas, tas praktiškai atsitiko – penkiose kaimiškose vienmandatėse išrinkti liberalai.

E. Gentvilo nuomone, šioje situacijoje rinkimuose sėkmingai pasirodžiusiomis galima laikyti tik dvi partijas – LVŽS ir Liberalų sąjūdį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.