aA
Daugiau nei trečdalį Lietuvos eksporto į Latviją sudaro mineralinės medžiagos, nuolat auga gatavos maisto pramonės produkcijos eksportas.

Stiprias pozicijas kaimynų rinkoje turi baldų gamintojai bei vežėjai automobiliais. 80 proc. krovinių iš Latvijos uostų išveža Lietuvos vežėjai.

Tačiau mažėja mašinų bei įrengimų, chemijos pramonės produkcijos eksportas, o jų importas iš Latvijos auga.

Latvija įvairių rūšių vyno į Lietuvą eksportuoja net 40 kartų daugiau, nei Lietuva į Latviją. Specialistų teigimu, latviai, pasinaudodami liberalia importo į Lietuvą tvarka, eksportuoja pigius, prastos kokybės gėrimus.

Įvežamiems lietuviškiems vynams kaimynai kelia nepaprastai griežtus reikalavimus. Sanitariniais barjerais latviai mėgina apriboti ir lietuviškų kiaušinių importą.

Vyriausybėje sutarta, kad Lietuvos verslininkai informuos Užsienio reikalų ministeriją apie jų prekėms Latvijoje taikomus netarifinius barjerus, kad būtų galima nedelsiant tartis dėl šių kliūčių šalinimo.

Be to, artimiausiu metu Vyriausybėje bus svarstoma galimybė sumažinti eksportuotojams taikomo užstato, kuris šiandien siekia 5 mln. litų, dydį.

Muitinė privalo iki gegužės 1 dienos suderinti su latviais ir pranešti sprendimą dėl bendrų muitinės kontrolės postų steigimo. Sprendimas dėl tokių postų priimtas dar 1995 metais, bet lig šiol įsteigtas tik vienas.

Iki gegužės 1 dienos turi būti išsiaiškinta, kur ir kodėl stringa Baltijos šalių bendrosios tranzito procedūros sutarties įgyvendinimas.

Tokia sutartis leistų Lietuvos vežėjams greičiau ir pigiau gabenti tranzitu prekes Baltijos valstybėse.

Taip pat muitinei pavesta siekti suvienodinti su latviais greitai gendančių produktų sąrašą bei dokumentų tikrinimo sistemą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.