aA
Buvęs amerikiečių žvalgybininkas Edwardas Snowdenas, sprukdamas nuo JAV agentų, slėpėsi ten, kur tikrai niekas nesitikėjo - pas pabėgėlius Honkonge. Apie tai trečiadienį rašo Kanados laikraštis „National Post" ir Vokietijos „Handelsblatt", praneša agentūra dpa.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas
© AP/Scanpix

Kanados žmogaus teisių advokatas Robertas Tibbo 2013 metų birželio 10-ąją, kai E. Snowdeno Honkonge karštligiškai ieškojo JAV agentai, esą suorganizavo jo pabėgimą iš viešbučio „Mira".

„Aš siaubingai nervinausi. Kiekvienas televizorius, pro kurį praeini, rodo tavo veidą. Kiekvienam laikraštyje yra tavo pavardė ir nuotrauka pirmajame puslapyje. Taksi automobilyje, kuriame kaip tik sėdi, radijas transliuoja reportažą apie tave. O taksistas nežino, kas yra jo keleivis. Ir tu neturi plano, kaip elgtis toliau", - „Handelsblatt" cituoja E. Snowdeną.

Advokatas R. Tibbas kito savo kliento, buvusio kareivio iš Šri Lankos, paprašė paslėpti E. Snowdeną, rašo „National Post". Buvęs žvalgybininkas tada iš viso 12 dienų slapstėsi pas šrilankiečių šeimą, kitą šeimą iš Filipinų ir galiausiai pas buvusį karį Honkongo vargšų kvartale. Birželio 23-iąją E. Snowdenas išskrido į Maskvą.

E. Snowdenas, kuriam dabar 33-eji, atskleidė JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) vykdytą plataus masto žmonių šnipinėjimą. Jis dabar gyvena nežinomoje vietoje Rusijoje. Oficialiais duomenimis, JAV tarnybų ieškomas E. Snowdenas užsidirba kaip IT ekspertas. Kremlius 2014-aisiais suteikė jam leidimą trejus metus gyventi šalyje.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.