aA
Ar teisiškas yra reikalavimas rodyti asmens dokumentą visiems be išimties alkoholio pirkėjams, jei tai prieštarauja sveikam protui, kai akivaizdžiai matosi žmogaus amžius? Ar pirkėjas privalo rodyti asmens dokumentą? Ar nepardavus norimos prekės nepažeidžiamos pirkėjo teisės?
<font color="#6699CC"><strong>Klausk teisininko:</strong></font> ar prašymas rodyti dokumentą perkant alkoholį nepažeidžia pirkėjo teisių?
© DELFI / Domantas Pipas

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ seniūnas Arūnas Žlioba.

Alkoholio kontrolės įstatymo 18 straipsnio 4 dalies 3 punkte įtvirtintas draudimas Lietuvos Respublikoje alkoholinius gėrimus parduoti asmenims, jaunesniems kaip 18 metų. Tai yra išeitinė pozicija diskutuojant šia tema.

To paties straipsnio 5 dalyje nustatyta, kad alkoholinių gėrimų pardavėjai turi teisę, o kai yra abejonių, kad asmuo yra jaunesnis negu nurodyta šio straipsnio 4 dalies 3 punkte, privalo iš perkančio alkoholinius gėrimus asmens reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą, o jeigu toks asmuo nepateikia jo amžių liudijančio dokumento, alkoholinių gėrimų pardavėjai privalo atsisakyti parduoti jam alkoholinius gėrimus.

Taigi įstatymas reikalavimą pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą sieja su pardavėjo subjektyvia nuomone dėl pirkėjo amžiaus, tuo tarpu amžiaus kriterijus yra objektyvus. Asmens tapatybę patvirtinantys dokumentai (asmens tapatybės kortelė, pasai, leidimai gyventi Lietuvos Respublikoje, asmens be pilietybės ar pabėgėlio kelionės dokumentai, kt.) leidžia pardavėjui objektyviai nustatyti asmens amžių ir išvengti klaidos, kuri užtraukia administracinę atsakomybę.

Ypač tai svarbu, kai vartotojas yra ribinio amžiaus – tais atvejais pardavėjo subjektyvi nuomonė dėl pirkėjo amžiaus gali turėti pakankamai sunkias pasekmes.

Arūnas Žlioba
Arūnas Žlioba
© Asmeninio archyvo nuotr.

Todėl manome, kad pardavėjų reikalavimas iš visų alkoholio pirkėjų reikalauti pateikti asmens amžių patvirtinantį dokumentą formaliai yra teisėtas ir vartotojų teisių nepažeidžia, nors kai kuriais ribiniais atvejais gali atrodyti protingai nepagrįstas ir deklaratyvus. Greičiausiai toks reikalavimas ilgainiui išnyks.

Ypač atsižvelgiant į aplinkybę, kad įstatymai draudžia ir tabako gaminių bei energetinių gėrimų pardavimą nepilnamečiams asmenims, tačiau asmens amžių patvirtinančio dokumento reikalaujama tik iš alkoholio pirkėjų.

Todėl šis susitarimas – tai alkoholio gamintojų, importuotojų ir pardavėjų reveransas, kurio tikslas nuslopinti reikšmingesnį prekybos alkoholiu ribojimą. Beje pastebėtina, kad ne visi prekybos centrai šiuo klausimu sutarė, todėl ir toliau veiks parduotuvės, kuriose nebus prašoma rodyti asmens dokumento, kai dėl jo vyresnio amžiaus abejonių nekils.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta, o atsakymai bus išspausdinti DELFI.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.