aA
Neseniai gauti „Islamo valstybės“ dokumentai – tarsi prasta komedija apie lėšų švaistymą, infiltravimąsi ir vidines biurokratines kovas, skelbia „The Daily Beast“.
Slapti ISIS dokumentai
© AP/Scanpix

Leidinio gauti vidiniai „Islamo valstybės“ administracijos dokumentai atskleidžia, kad teroristinė organizacija susiduria su lėšų pasisavinimu, jų švaistymu, tariamų šnipų infiltravimusi ir biurokratinėmis kovomis.

Šie dokumentai iš pradžių pateko į vienos šalia Damasko kovojančios Sirijos sukilėlių grupuotės rankas. Ant visų jų yra oficialūs „Islamo valstybės“ „ministerijų“ antspaudai. Juose nurodomi JAV doleriais paskaičiuoti atlyginimai, kuriuos bent jau nuo praėjusių metų organizacija moka savo kovotojams. Taip pat nurodomos ir kitos lėšos, skirtos šių kovotojų išlaikytiniams.

Dokumentai taip pat atskleidžia „Islamo valstybės“ biurokratinį aparatą ir vadeivų siekį reguliuoti visą kovotojų gyvenimą – nuo ginklų ir amunicijos prašymo ir atostogoms skiriamo laiko.

Šiuos dokumentus paskelbė Kankinio Ahmado al Abdo brigada pasivadinusios sukilėlių grupuotės atstovas spaudai Maheras al Hamdanas.

Jo teigimu, dokumentai buvo rasti prie šių metų birželio 8 d. nukauto vieno iš „Islamo valstybės“ vadeivų Abu Ali al Iraqio kūno. Šie dokumentai yra susirašinėjimo su kitais „Islamo valstybės“ atstovais dalys.

Pavyzdžiui, vienas nepasirašytas 2016 m. gegužės 10-osios laiškas yra adresuotas „Islamo valstybės“ Damasko provincijos gubernatoriui. Jame rašoma apie kontržvalgybinės operacijos prie už maždaug 40 km į šiaurės rytus nuo Damasko esančio Dumayro miesto žlugimą.

Islamo valstybė
Islamo valstybė
© Vida Press

Operacijai prieš Kankinio Ahmado al Abdo brigadą turėjo vadovauti emyras Abu Hudhaifa al Ghoutani. Tačiau pastarasis buvo dvigubas agentas.

Laiške jis vadinamas išdaviku, nes „sušaukė visus „Islamo valstybės“ karinius lyderius į vieną vietą esą dėl karinių ir saugumo reikalų, susijusių su kova prieš Kankinio Ahmado al Abdo brigadą. Tačiau tuo pat metu jis slapta viską koordinavo su Kankinio Ahmado al Abdo brigada ir planavo nužudyti visus lyderius susirinkimo vietoje pridėję sprogmenų“.

„Tačiau Alachas buvo maloningas, ir operacija nebuvo baigta, – priduriama laiške. – Tą pačią naktį Abu Hudhaifa pabėgo pavogęs 6500 JAV dolerių, kamerą, plastikinių sprogmenų, pistoletą, du šautuvus, 1500 rusiškų šovinių ir septynias rankines granatas.“

„Islamo valstybės“ Damasko provincijos „generalinis saugumo pareigūnas“ Abu al Yamanas sužinojo apie išdavystę, o ... likę broliai pabaigė likusį darbą turimais nedideliais pajėgumais“.

Jie nusiuntė du sprogstamuosius užtaisus, kurie nužudė po du Kankinio Ahmado al Abdo brigados inžinerinio eskadrono narius. Dar vienas sprogmuo buvo prikabintas prie motociklo, kuris sprogo prie brigados būstinės.

Verta atkreipti dėmesį į „Islamo valstybės“ kontržvalgybos nesėkmę, nes iki šiol teroristinė organizacija garsėjo savo žvalgybos darbo metodais – užsislaptinusiomis grupelėmis ir šnipų tinklais, panašiais į tuos, kuriuos turėjo sovietinis KGB ir Rytų Vokietijos Štazi. Būtent jie ir leido „Islamo valstybei“ užkariauti tokią didelę teritoriją per tiek mažai laiko – tarp 2013 ir 2014 m.

Nutekinti slapti „Islamo valstybės“ dokumentai: juose – gyvybiškai svarbi informacija
© Vida Press

Sirijos tyrinėtojas Aymennas Jawadas al Tamimi, renkantis ir analizuojantis nutekintus „Islamo valstybės“ dokumentus, sako, kad minėti dokumentai ne tik yra autentiški, bet ir „suteikia svarbios informacijos apie „Islamo valstybės“ saugumo operacijas“ ir atskleidžia daug informacijos apie vidines problemas“.

Verta atkreipti dėmesį į tai, kaip užbaigiamas minėtas laiškas: „Pastaba: saugumo broliai turi nuoskaudų dėl atlyginimų už darbą šioje zonoje“.

Kitame dokumente kalbama apie tai, kokį atlygį „broliai“ gaudavo anksčiau, kai kalifato ekonominė padėtis buvo geresnė. 2015 m. rugpjūčio 25 d. pateikiama „mudžahedų“ (šventųjų karių) atlyginimų lentelė. Vienas toks karys vardu Abu Muslimas al Muhajiras, priklausantis „Islamo valstybės“ „Al Qaryatayno“ batalionui, per mėnesį uždirbdavo 50 JAV dolerių, o dar tiek pat gaudavo už savo vieną žmoną.

Be to, kariai gaudavo išmokas už tėvus ir sekso verges bei vaikus, kurių šios susilaukdavo.

Nutekintuose dokumentuose minimas ir kitas karys – Abu Sulaimanas al Muhajiras, kuris prašosi savaitės atostogų, kad galėtų jas praleisti Deir ez Zoro ir Rakos miestuose. Jam suteikiamas leidimas, tačiau primenama: „Visi broliai turi tiksliai laikytis datų. Priešingu atveju jie bus apklausti pagal šariato įstatymus“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.