aA
Nors tam tikras mokymo priemones apmoka valstybė, o savivaldybė siūlo nemokamą maitinimą, norint tinkamai suruošti vaiką mokyklai tėvams vis tiek tenka skirti tam tikrą sumą pinigų. Taigi, keik būtent išleidžia būsimų pirmokų tėvai Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje?
<span style="color: #4040ff;">Infografikas.</span> Kiek kainuoja išleisti į mokyklą pirmoką Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje
© DELFI / Andrius Ufartas

Atsakymo į šį klausimą ieškoję DELFI žurnalistai padarė išvadą, kad brangiausiai būtinosios mokyklinės prekės atsieina Latvijos gyventojams.

Nė vienoje Baltijos šalyje neskelbiama oficialaus privalomų mokyklinių priemonių sąrašo, kuriame nurodytais reikmenimis tėvai turėtų pasirūpinti rengdami mokyklai būsimą pirmoką.

Be to, tokie sąrašai paprastai sudaromi atsižvelgiant į konkrečiose mokyklose keliamus reikalavimus. Skirtingose mokyklose dažniausiai privalomos skirtingos uniformos ir reikalaujama įsigyti skirtingą sportinę aprangą.

Kiek tėvai išleidžia pirkdami batus, kuriais į mokyklą atėjęs mokinys turi persiauti, taip pat sunku nustatyti, nes čia taip pat susiduriama su skirtingomis taisyklėmis ir tradicijomis.

DELFI sudarė visose trijose Baltijos šalyse privalomų mokyklinių priemonių sąrašą. Buvo lyginamos žemiausios šių priemonių kanos.

Mokyklines prekes tyrimo organizatoriai rinkosi populiariuose mažmeninės prekybos tinkluose: Lietuvoje – „Maxima“, „Iki“ ir „Rimi“, Latvijoje – „Maxima“, „Prisma“ ir „Zvaigzne ABC“, Estijoje – „Maxima“, „Coop“, „Selver“, „Rimi“ ir „Prisma“.

Išsiaiškinta, kad bendroji suma, kurią tenka sumokėti už visas mokyklines prekes Lietuvoje yra 25,10 euro, Latvijoje – 31,76 euro ir Estijoje – 28,03 euro.

Reikia priminti, kad lyginamos kainos yra sąlyginės ir gali neatitikti faktinių kainų, kurias lemia ir konkrečiose mokyklose pateikiami reikalavimai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.