aA
Lietuvos prezidentė ir premjeras pasveikimo Islandiją su Nepriklausomybės diena.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Savo ir visų Lietuvos žmonių vardu sveikindama Islandijos prezidentą Olafurą Ragnarą Grimssoną 72-ųjų Islandijos Nepriklausomybės metinių proga Lietuvos vadovė Dalia Grybauskaitė prisiminė Islandijos paramą Lietuvos laisvės siekiui ir tai, kad 1991 metais Islandija pirmoji pripažino atkurtą nepriklausomą Lietuvos valstybę.

Pasak D. Grybauskaitės, už savo laisvę kovojantiems Lietuvos žmonėms tai buvo ypatingas solidarumo ir paramos ženklas, kuris dar labiau sustiprino abiejų šalių draugystę.

„Šiandien sėkmingai plėtojame dvišalius santykius ir bendradarbiaujame Šiaurės Atlanto Sutarties organizacijoje. Neabejoju, jog artimas mūsų valstybių dialogas prisideda ne tik prie Lietuvos ir Islandijos piliečių, bet ir visos Europos žmonių gerovės, saugumo ir vienybės“, – rašoma šalies vadovės sveikinime.

Premjeras Algirdas Butkevičius, savo ruožtu sveikindamas Islandijos premjerą Sigurdurą Ingi Johannssoną ir visus Islandijos gyventojus, taip pat džiaugėsi gerais šalių santykiais.

„Prieš 25-erius metus Islandija buvo pirmoji, pripažinusi atkurtos Lietuvos nepriklausomybę, mūsų šalyje labai vertinamas šis istorinis žingsnis, taip pat kaip ir abipusis supratimas bei bendradarbiavimas, susiklostęs per tuos metus. Džiaugdamasis, kad puoselėjame tas pačias vertybes, Lietuvos žmonių ir Vyriausybės vardu nuoširdžiai sveikinu Islandijos Nepriklausomybės dienos proga“, – sakoma premjero sveikinimo laiške.

Penktadienį Vilniuje, Islandijos gatvėje, rengiama tradicinė padėkos Islandijai šventė „Ačiū tau, Islandija“. Čia vyks diskusijos, protmūšis, islandų grupės „Baldur“ koncertas.

Nepriklausomybės dieną švenčiančiai Islandijai šia švente dėkojama už istorinę drąsą ir draugystę – Islandija pirmoji šalis 1991 metų vasario 11 dieną pripažino Lietuvos Nepriklausomybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.