aA
Rusijos gynybos ministerija trečiadienį vėlai vakare pranešė, kad Sirijos Alepo mieste nuo ketvirtadienio vidurnakčio 48 valandoms yra skelbiamas ugnies nutraukimas, turintis padėti stabilizuoti padėtį.
Rusija paskelbė Sirijos Alepo mieste 48 valandų ugnies nutraukimą
© AFP/Scanpix

„Rusijos iniciatyva nuo birželio 16 dienos 00 01 val. Alepe 48 valandoms yra įvedamas „tylos režimas“, kuriuo siekiama sumažinti ginkluoto smurto lygį ir stabilizuoti padėtį“, – sakoma ministerijos pranešime.

Pranešime, kuris buvo paskelbtas netrukus po to, kai Vašingtonas įspėjo Sirijos prezidentą Basharą al Assadą ir jo sąjungininkę Maskvą, kad jie turi gerbti visos šalies mastu paskelbtas paliaubas, dėl kurių buvo sutarta vasarį, nebuvo nurodyta, su kuo Rusija sutarė dėl pastarojo ugnies nutraukimo dviem dienoms.

Maskva kaltina džihadistų grupuotę „al Nusra Front“, kad ji apšaudo iš minosvaidžių įvairius Alepo rajonus, taip pat tvirtina, kad ji iš tanko apšaudė į pietvakarius nuo šio miesto esančią vietovę.
Strategiškai svarbioje šiaurinėje Alepo provincijoje susikerta keli niokojančio pilietinio karo, jau nusinešusio daugiau nei 280 tūkst. gyvybių, frontai.

Trečiadienį į pietus nuo Alepo miesto dešimtys kovotojų žuvo per naują susirėmimų bangą tarp režimo pajėgų, sukilėlių ir džihadistų, pranešė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Režimui ištikimi kovotojai, palaikomi iš oro Rusijos ir Damasko vyriausybės aviacijos, kaunasi su maištininkų grupuotėmis ir „al Nusra Front“ – tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ padaliniu Sirijoje – dėl virtinės kaimų kalvotoje vietovėje, per kurią eina strateginiai maršrutai.

Į penkerius metus trunkantį pilietinį karą įsitraukė didžiosios pasaulio valstybės, palaikančios skirtingas konflikto šalis. Jungtinės Valstijos šiame konflikte remia opoziciją, tuo tarpu Rusija aktyviai palaiko B.al Assado režimą.

„Rusija turi suprasti, kad mūsų kantrybė nėra begalinė, tiesą sakant, ji labai ribota tuo klausimu, ar Basharas al Assadas bus patrauktas atsakomybėn, ar ne“, – trečiadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Alepas anksčiau buvo Sirijos komercinės veiklos centras, tačiau nuo 2012 metų, kai sukilėliai užėmė jo rytinę dalį, atkirsdami vyriausybės pajėgas vakaruose, šis miestas tapo mūšio lauku.

Antradienį per antskrydį buvo smarkiai nuniokota „Medecins du Monde“ remiama ligoninė Alepo rytinėje dalyje, pranešė ši Prancūzijoje įsikūrusi labdaros organizacija, tačiau duomenų apie žuvusius ar nukentėjusius žmones nepateikė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.