aA
Prezidentas Valdas Adamkus paragino Lietuvos visuomenę negražinti ir nenutylėti istorinės tiesos, o kurti atvirą ir brandžią demokratinę valstybę. Prezidentas kalbėjo per penktadienį surengtą Lietuvos žydų genocido dienos minėjimą Paneriuose, Vilniuje.
"Susirinkome prie Panerių memorialo vedami atminties, savo pilietinės bei žmogiškosios pareigos. Susirinkome, kad dar kartą prisimintume žydų kilmės Lietuvos piliečių tragediją, kad nulenktume galvas genocido aukų atminimui. Kad dar kartą patvirtintume Lietuvos piliečių nuostatą mokytis iš klaidų ir siekti atvirumo", kalbėjo prezidentas.

Jo nuomone, geriausia, ką galima padaryti išžudytųjų atminimui, tai "turėti drąsos matyti rūsčią istorinę tiesą", jos nenutylint ir nedailinant.

V. Adamkus sakė, kad negalima leisti, jog žmonių bendravimą slėgtų ir iškreiptų nutylimi nusikaltimai, neišsakytos nuoskaudos, dviprasmiški nutylėjimai.

"Negalime leisti, kad mūsų valstybės ženklu taptų praeities chimeros. Lietuvą turime auginti kaip atvirą visuomenę, kaip brandžią demokratinę valstybę, kurioje skirtingų kultūrų, skirtingų tradicijų žmones visada jungs tarpusavio atjauta ir supratimas", teigė Lietuvos vadovas.

Minėjime Paneriuose taip pat dalyvavo premjeras Andrius Kubilius, Lietuvos žydų bendruomenės atstovai, buvę geto kaliniai.

1992 metais Lietuvos Seimas rugsėjo 23-ąją paskelbė Žydų genocido diena. Šiemet pirmą kartą ši diena bus minima ir visose Lietuvos ambasadose užsienyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.