aA
Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje tiriamas kolektyvinis asmenų skundas dėl moterims ir vyrams nustatyto skirtingo kompensavimo už tuos pačius vaistus, skirtus onkologinėms ligoms gydyti.
Skunde pateiktas galimos lyčių diskriminacijos atvejis diagnozuojant ir gydant nuo lytinių hormonų priklausomus susirgimus: vyrams - prostatos vėžį, moterims - krūties vėžį, pranešė kontrolierės patarėjas Algirdas Meškauskas.

Apie 400 pareiškėjų skunde nurodo, kad pagal sveikatos apsaugos ministro šiemet patvirtintą "Ligų ir kompensuojamų vaistų joms gydyti sąrašą" onkologinėms ir onkohematologinėms ligoms gydyti skiriamas vaistas "Goserelinum", esant išplitusiam krūties vėžiui, kompensuojamas 100 procentų, o prostatos vėžiui - 80 proc.

Toks skirtumas skunde apibūdinamas kaip vyrų diskriminacijos medicinoje pavyzdys.

Kontrolierė Aušrinė Burneikienė paprašė sveikatos apsaugos ministro Raimundo Aleknos paaiškinti, dėl kokių motyvų besigydančioms moterims nustatytos palankesnės sąlygos nei vyrams įsigyti onkologinių ligų gydymui skirtus vaistus "Goserelinum".

Kontrolierė atkreipė ministro dėmesį į tai, kad Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymas įpareigoja valdžios ir valdymo institucijas užtikrinti, kad jų rengiamuose ir priimamuose teisės aktuose būtų įtvirtintos lygios moterų ir vyrų teisės.

Skundo pareiškėjų teigimu, 1999 metais nustatyti 1236 nauji krūties ir 823 prostatos vėžio atvejai.

Skunde atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad krūties vėžio diagnostikai yra steigiami brangūs mamografiniai kabinetai, naudojama speciali ultragarsinė aparatūra, todėl, anot pareiškėjų, žymiai dažniau nustatoma ligos I-II stadijos.

Tuo tarpu prostatos vėžio diagnostikai specialaus dėmesio neskiriama ir dažniausiai nustatomas užleista II-IV ligos stadija.

Skundo autoriai įsitikinę, kad vyrų ir moterų ligų diagnostikai turi būti skiriamas vienodas dėmesys.

Pareiškėjų manymu, ne vyrų naudai byloja ir Lietuvos gyventojų vidutinė gyvenimo trukmė: moterų - 72, o vyrų - tik 65 metai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.