aA
Šeštadienį ryte Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų valdymo centras fiksavo, kad Rusijos karinis laivas dėl Rusijos išskirtinėje ekonominėje zonoje vykdomų laivų pratybų nurodė keisti kursą dviems Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje buvusiems civiliniams laivams, praneša Krašto apsaugos ministerija.
Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje – Rusijos laivyno veiksmai
© Scanpix

Kursą keisti nurodyta apie 20 jūrmylių (37 km) nuo Klaipėdos esančiam Rusijos civiliniam keltui „AMBAL“ ir 31 jūrmyle (57 km) nuo Klaipėdos esančiam Nyderlandų civiliniam transporto laivui „JADE“.

Reaguojant į situaciją, patruliavimui Lietuvos teritorinėje jūroje ir išskirtinėje ekonominėje zonoje į jūrą buvo išsiųstas Karinių jūrų pajėgų laivas „Dzūkas” (P12) ir Karinių oro pajėgų sraigtasparnis.

Apie 2016 m. kovo 9-12 d. vyksiančias laivų pratybas ir dėl jų Rusijos išskirtinėje ekonominėje zonoje esančius pavojingus laivybai pratybų rajonus buvo iš anksto pranešta Baltijos jūros navigacinių įspėjimų internetinėje svetainėje.

Šiais metais ir šią savaitę tai yra jau antras atvejis, kai Rusijos kariniai laivai dėl Rusijos išskirtinėje ekonominėje zonoje vykdomų laivų mokymų, nukreipia Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje esančius laivus.

2015 metais Karinės jūrų pajėgos fiksavo 5 tokius atvejus.

Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje leidžiama plaukti užsienio šalių laivams, taip pat ir kariniams, tačiau jie privalo deramai atsižvelgti į pakrantės valstybės teises ir pareigas ir nevaržyti išimtinės pakrantės valstybės teisių išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Tokia Rusijos Federacijos veikla, kai yra trikdoma ūkinei veiklai Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje, neatitinka tarptautinės jūrų teisės konvencijos nuostatų ir geros kaimynystės principų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.