aA
Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos atstovas patvirtino, kad Vilnius gavo Izraelio notą, kurioje reiškiamas nerimas dėl Seimo priimto, bet vėliau įšaldyto įstatymo, įžeidusio žydų bendruomenę ir išprovokavusio tarptautinį skandalą.
Pasak Lietuvos URM ambasadoriaus specialiems pavedimams Alfonso Eidinto, Izraelio valstybė diplomatiniais kanalais keletą kartų reiškė susirūpinimą dėl Lietuvos Seimo rugsėjo 12 dienos sprendimo pripažinti Lietuvos valstybės aktu 1941 metų birželio 23 dienos sukilėlių vyriausybės deklaraciją dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, "ir tas nerimas išreikštas" Izraelio notoje Lietuvos URM.

Ambasadorius A. Eidintas, kuruojantis Lietuvos santykius su Izraeliu ir žydų organizacijomis, atsisakė plačiau komentuoti notos turinį, sakydamas, jog "tai yra vienos valstybės pozicija kitos valstybės teisės akto atžvilgiu".

Ambasadorius, agentūrai BNS kalbėdamas apie Izraelio poziciją, vartojo žodį "demaršas".

Rygoje įsikūrusios Izraelio ambasados Baltijos šalims laikinoji vadovė Ronit Ben-Dor taip pat atsisakė komentuoti dokumento turinį. Ji tik patvirtino, kad trečiadienį perduotoje Lietuvos UR ministerijai notoje kalbama apie Seimo rugsėjo 12 dieną priimtą įstatymą.

1941 metų birželio 23 dienos sukilimas Kaune kelia asociacijų su žydų pogromais Lietuvoje, nes t omis dienomis, iš Lietuvos traukiantis okupacinei sovietų kariuomenei ir artėjant nacių Vokietijos pajėgoms, Kaune buvo nužudyta kelios dešimtys žydų.

Šis įvykis vertinamas kaip Lietuvos žydų naikinimo Antrajame pasauliniame kare pradžia.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.