aA
Iš pareigų traukiasi Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas, šiame poste dirbęs beveik 7 metus. Apie tai jis jau pranešė pavaldiniams. Iki sausio pabaigos K. Lančinskas planuoja išvykti iš Lietuvos.
Kęstutis Lančinskas
Kęstutis Lančinskas
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

– Kur ir kodėl Jūs išvykstate?

– Laimėjau konkurse į Europos Sąjungos pagalbos misijos Ukrainoje vadovo pareigas. Tai patariamoji misija. Teiksime pagalbą Ukrainai reformuojant teisėsaugą: policiją, prokuratūrą, pasienio tarnybą ir kt.

Praėjau atranką, laimėjau konkursą. Bet sausio 7 d. ES Politinio saugumo komitetas dar turi patvirtinti paskyrimą, kadangi tai aukštos pareigos. Komitetas susideda iš ES ambasadorių.

– Ar daug kandidatų pretendavo į misijos vadovo postą?

– Atranka buvo trijų etapų. Pirmajame kandidatai siuntė savo gyvenimo aprašymus. Į antrąjį etapą pateko šeši kandidatai. Jie buvo kviečiami į Briuselį pokalbiui su atrankos komisija. Trečiajame etape liko du kandidatai: aš ir Čekijos atstovas. Tada vyko pokalbis su ES vyriausiąja užsienio reikalų įgaliotine Federica Mogherini. Praėjus penkioms dienoms po šio pokalbio gavau pranešimą, kad esu pasirinktas.

– Jau parašėte pareiškimą dėl pasitraukimo iš tarnybos policijoje?

– Dar ne. Laukiu komiteto sprendimo, tada parašysiu. Jei sprendimas bus teigiamas, vasario 1 d. jau turiu būti Kijeve. Kontraktas 1 metams. Jei viskas gerai, jis gali būti pratęstas iki 3 metų.

– Šeimą vešitės į Ukrainą?

– Ne, tai yra „non family mission“, t. y. misija be šeimos. Būsiu nuolatinis reisų Vilnius-Kijevas-Vilnius klientas. Mažiau nei valanda skrydžio.

– Ar šis Jūsų pasirinkimas kaip nors susijęs su dabartine situacija Lietuvos policijoje?

– Mes ne amžini, privalome kada nors rinktis. Mus įtakoja vienokie ar kitokie dalykai. Apie vienus jų galima kalbėti „į diktofoną“, apie kitus negalima.

Iki galutinės, nepratęsiamos kadencijos pabaigos man liko 3 metai. Reikia galvoti, ką darysiu po to. O kad laimėjau konkursą, taip gavosi.

– Policijoje sklando gandai, kad apsispręsti dėl pasitraukimo iš dabartinių pareigų Jums „padėjo“ Policijos departamento be pagrindo pradedami tarnybiniai patikrinimai bandant surasti nors kokių nors pažeidimų Jūsų darbe.

– Dviejų tarnybinių patikrinimų išvadose mano darbo pažeidimų nerasta. Dėl trečio - patikrinimas dar nesibaigęs. Tikiuosi, kad baigsis taip pat. Daugiau komentarų šiuo klausimu neturiu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.