aA
Vestmanlando apygardos teismas penktadienį nuteisė kalėti iki gyvos galvos 36 metų migrantą iš Eritrėjos, nužudžiusį du švedus „Ikea“ parduotuvėje Vesteroso mieste.
Du žmones „Ikea“ parduotuvėje nužudęs migrantas išgirdo nuosprendį
© AFP/Scanpix

Griežčiausia bausmė Švedijoje – „10 metų laisvės atėmimo bausmė arba įkalinimas iki gyvos galvos“. Kalinys gali kreiptis į vyriausybė malonės prašymu ir būti paleistas pirma laiko. Iki 1991 metų „įkalinimas iki gyvos galvos“ apsiribojo 15 metų, o nuo 2007 metų sudaro ne mažiau kaip 21 metus.

Teismo sprendimu, bausmę atlikęs migrantas bus deportuotas iš Švedijos be teisės grįžti į šalį.

Šių metų rugpjūčio 10 d. „Ikea“ parduotuvės indų skyriuje buvo nužudyti du žmonės: 55 metų motina ir 28 metų sūnus, atvažiavę į Vesterosą iš Šelefteo miesto Švedijos šiaurėje.

Nusikaltėlis taip pat dūrė sau į pilvą peiliu, kurį buvo pasiėmęs čia pat, parduotuvės skyriuje. Jis užpuolė atsitiktines aukas po to, kai gavo Migracijos valdybos pranešimą, kad jo prašymas suteikti prieglobstį Švedijoje atmestas.

Iš karalystės migrantas turėjo būti išsiųstas į Italiją, kur jis jau turi leidimą gyventi.

Kaip nustatė tyrėjai, eritrėjietis norėjo ką nors nužudyti dar miesto centre, bet ten nerado tinkamo ginklo. Tada kartu su 23 metų draugu jis nuvažiavo į prekybos centrą neva pirkti telefono, kur pasiėmė peilį nuo parduotuvės lentynos. Pasak migranto, nusikaltimas buvo sumanytas, kad „žmonės jį geriau suprastų“.

Atvykėlis taip pat teigia, kad jis „nebesusivaldė“ sužinojęs apie būsimą deportaciją į Italiją. „Aš laikau Švediją savo šalimi. Kai sužinojau apie neigiamą sprendimą, buvau priverstas gintis. Neigiamą sprendimą laikiau nusikaltimu man ir norėjau parodyti, kad su manimi buvo neteisingai pasielgta“, – pareiškė jis teisme.

Teismo medicinos ekspertizės rezultatai rodo, kad žudikas yra psichiškai sveikas. Migranto gynyba tikino, kad nusikaltimas buvo padarytas dėl neatsargumo, o ne tyčia.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.