aA
Azovo jūroje, netoli Krasnodaro krašto Temriuko rajono Golubickaja gyvenvietės, iškilo purvo sala. Ji susidarė išsiveržus purvo ugnikalniui. Vaizdo įrašas su šiuo neįprastu dariniu paskelbtas svetainėje „YouTube“.
Azovo jūroje – neįprastas darinys
© Stopkadras

Pasak portalo temriuk.info, ugnikalnis išsiveržė spalio 25 dienos rytą. Jo aukštis siekė maždaug du metrus. Po kurio laiko jo aktyvumas susilpnėjo, o po valandos vėl atsinaujino, rašo newsru.com.

Galiausiai už kelių dešimčių metrų nuo kranto centrinio paplūdimio vietovėje susiformavo pailgos formos purvo sala.

Purvo ugnikalniai šalia Golubickaja gyvenvietės prasiveržia periodiškai kas keletą metų, bet pavojaus žmonėms jie nekelia. Po jų susidaro purvo salos, kurias po kurio laiko išsklaido vanduo ir jų nelieka nė pėdsako, pažymima publikacijoje.

Temriuko rajono teritorijoje, kuri apima visą Tamano pusiasalį ir dalį Kubanės įlankos, yra keli tokie ugnikalniai.

Purvo ugnikalniai yra geologiniai dariniai, kuriuos sudaro arba žemės paviršiuje esanti anga ar įdubimas, arba kūgio formos iškilimas su krateriu, iš kurio nuolat ar periodiškai į paviršių veržiasi purvo masės bei dujos, neretai lydimos vandens ir naftos.

2011 metų vasarą mokslininkai purvo ugnikalnio išsiveržimą užfiksavo pietinėje Sachalino salos dalyje. Jie spėjo, kad šis ugnikalnis gali būti susijęs su stichinėmis nelaimėmis – žemės drebėjimu ir cunamiu, kurie įvyko Japonijoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.