aA
Švedijos sostinėje Stokholme ketvirtadienį paskelbti Alternatyviosios Nobelio premijos laureatai. Šiais metais premija keliaus į Italiją, Kanadą ir Ugandą.
Paskelbti Alternatyviosios Nobelio premijos laureatai
© Reuters/Scanpix

Italų gydytojas Gino Strada apdovanotas už tai, kad jau du dešimtmečius karštuose pasaulio taškuose rūpinasi karo ir persekiojimų aukomis.

Taip pat pagerbta kanadietė inuitų ekspertė Sheila Watt-Cloutier ir žmogaus teisių aktyvistė Kasha Jacqueline Nabagesera, kuri, „nepaisydama nepakeliamų bauginimų ir smurto“, savo gimtojoje Ugandoje kovoja už homoseksualų ir transseksualų teises.

Garbės premija skirta Maršalo Salų gyventojams ir jų užsienio reikalų ministrui Tony de Brumui už atkalų branduolinio nusiginklavimo siekį.

„Savo nenuilstamu darbu globalių krizių židiniuose ir teismų salėse jie gina vertybes, prieš 70 metų paskatinusias įsteigti Jungtines Tautas. Aštrėjant humanitarinėms katastrofoms, jie siūlo konkrečius atsakymus į didelius mūsų laikmečio iššūkius – karus, klimato kaitą ir diskriminaciją“, – sakoma premiją skiriančio fondo pareiškime.

Šią premiją 1980-aisiais įsteigė Švedijos ir Vokietijos filantropas Jakobas von Uexkullis, siekdamas paskatinti aktyvistus, už kurių darbus nebūdavo skiriamos Nobelio premijos.

Alternatyvioji Nobelio premija bus įteikta lapkričio 30 dieną Švedijos parlamente.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.