aA
Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį Rusijos prezidento Vladimiro Putino vaidmenį Sirijoje pavadino galima „proga“ Jungtinėms Valstijoms.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Sipa Press/Scanpix

J. Kerry per interviu televizijai CNN prognozavo, kad Rusijos dalyvavimas Sirijoje reiškia, jog Maskvos padėtis gali tapti „komplikuota“, o tai gali turėti įtakos jos politikai karo krečiamos šalies ir jos lyderio, prezidento Basharo al Assado atžvilgiu.

„Jeigu jis stos B. al Assado, Irano ir „Hezbollah“ pusėn, jis turės labai rimtų problemų su šio regiono sunitiškomis valstybėmis, - apie V. Putiną sakė J. Kerry. – Tai reiškia, kad jis... gali tapti šių sunitų džihadistų taikiniu“.

Johnas Kerry
Johnas Kerry
© AFP/Scanpix

„Tai mums yra proga kelti klausimą, kaip iš tikrųjų galima išspręsti Sirijos klausimą, - toliau sakė jis. – Esmė ta, kad jo neįmanoma išspręsti, neįtraukus sunitų į politinį sprendimą, galutinį politinį susitarimą. Tai reikš, kad reikės tam tikro perėjimo, tam tikro laiko. Kol yra B. al Assadas, neįmanoma pasiekti taikos“.

J. Kerry taip pat pareiškė, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas turi pasitraukti „tvarkingai“, o ne būti nuverstas. Tai liudija JAV pozicijos pokytį.

Jis pridūrė, kad jei B. al Assadas pasitrauktų staigiau, tai gali sukelti „sprogimą“, kuris nepaliktų šalyje jokio pilietinio gyvenimo.

„Reikia, kad perėjimas būtų tvarkingas, valdomas, kad nereikėtų būgštauti dėl atpildo, prarasto gyvenimo, keršto“, - sakė J. Kerry, paragindamas vadovybę pakeisti per „protingą laikotarpį“. Tačiau patikslinti savo žodžius jis atsisakė.

J. Kerry šiuo metu yra atvykęs į Niujorką, kur dalyvauja Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, kurios metu JAV susitiko su Irano, Kubos, taip pat Rusijos lyderiais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.