aA
Pirmadienį vakare Vokietijos parlamento pastatą taranavo jauno vokiečio vairuojamas automobilis, kuris buvo aplaistytas benzinu, tačiau užpuolikui nepavyko išdaužti stiklinių durų ar padegti automobilio.
Reichstag
Reichstag
22 metų vyras netrukus po incidento buvo suimtas, o parlamento atstovas spaudai sakė, kad kol kas neaišku, kodėl jis automobiliu "Volkswagen Golf" taranavo XIX amžiaus pabaigoje statytą Reichstagą, esantį netoli Brandenburgo vartų.

Nedūžtantys durų stiklai atlaikė smūgį, o iš sustojusio automobilio išlipęs jaunuolis bandė jį padegti signalinio pistoleto šūviu. Vėliau paaiškėjo, kad visas automobilio vidus buvo prilaistytas benzino, bet nuo šūvio jis neužsidegė.

Reichstage, kuris kelis metus buvo rekonstruojamas pagal britų architekto Normano Fosterio projektą, Vokietijos parlamentas vėl dirba nuo praėjusių metų. Naujasis pastato kupolas iš stiklo ir plieno tapo Vokietijos susivienijimo, kurio dešimtmetis bus minimas spalio 3 sieną, simboliu.

1933 metų vasario 27-ąją Reichstage kilo gaisras, kurį, nacių vadovybės teigimu, sukėlė olandų komunistų agitatorius ir kuris smarkiai apgadino pastatą bei išpranašavo Veimaro Respublikos parlamentinės demokratijos pabaigą.

Per Antrąjį pasaulinį karą Reichstagas buvo sugriautas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.