aA
Japonijos komunistų partija (JKP) , kuri dešimtmečius priešinosi nuolatinės armijos egzistavimui, antradienį ėmėsi žingsnių ją pripažinti.
Populiarumą prarandantys komunistai nusprendė peržiūrėti savo įstatus ir pripažinti Japonijos savigynos pajėgų egzistavimą, pranešė šalies žiniasklaida.

JKP pirmą kartą nusprendė pritarti armijos panaudojimui nacionalinio saugumo krizės atveju ir ketina atšaukti ištikimybę marksizmui bei leninizmui. Oficialus sprendimas dėl ginkluotųjų pajėgų bus priimtas partijos suvažiavime, kuris numatytas lapkričio mėnesį.

Komunistai, kurių išlikimu buvo suabejota po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais, 1996-ųjų rinkimuose į žemesniuosius parlamento rūmus ir 1998-ųjų rinkimuose į aukštesniuosius rūmus laimėjo dvigubai daugiau vietų, nei turėjo iki tol. Tačiau jie patyrė pralaimėjimą paskutiniuose visuotiniuose rinkimuose šių metų birželio mėnesį ir prarado 6 iš 26 vietų žemesniuosiuose parlamento rūmuose.

Kaip Komunistų internacionalo padalinys 1922 metais įkurta JKP iki Antrojo pasaulinio karo buvo ne kartą uždrausta, o pokariu ją atkūrė keli likę nariai.

Dabar partija turi 380 tūkst. narių ir nepriima valstybės ar verslininkų lėšų rinkimų kampanijoms. Daugiausiai JKP finansuojama iš pelno, gaunamo už pardavinėjamą partinį laikraštį "Akahata" ("Raudonoji vėliava").

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.