aA
Tarptautinėje oro erdvėje virš Juodosios jūros rusų naikintuvas praskrido dideliu greičiu už 3 m nuo JAV karinių oro pajėgų žvalgybinio lėktuvo.
Rusų naikintuvas – vos trys metrai nuo JAV lėktuvo
© AP/Scanpix

Incidentas įvyko gegužės 30 d., informuoja newsru.com, remdamasis CNN.

CNN duomenimis, rusų lėktuvas praskrido tame pačiame aukštyje kaip ir amerikiečių lėktuvas, atstumas tarp jų buvo 3 m.

Paskui rusų naikintuvas šiek tiek skrido amerikiečių lėktuvui iš paskos, o galiausiai paliko skrydžių rajoną.

JAV lėktuvas nesiėmė jokių priemonių. Amerikos žinyboje negalėjo atsakyti, ar Rusijai pateiktas diplomatinis protestas.

Gegužės 30 d. JAV karinės jūrų pajėgos savo oficialiame tinklalapyje įkėlė filmuotą medžiagą, kaip rusų naikintuvas „Su-24“ praskrenda netoli amerikiečių „USS Ross“.

Prieš kelias savaites įvyko dar vienas incidentas, kai amerikiečių degalų lėktuvas „RS 135U“ skrido tarptautinėje oro erdvėje, ir labai arti jo praskrido rusų lėktuvas „Su-27“. JAV valdžia pavadino šį manevrą „pavojingu ir labai neprofesionaliu“.

DELFI primena, kad Jungtinių Valstijų karinis jūrų laivynas birželio pradžioje žengė neįprastą žingsnį, paskelbdamas vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Juodojoje jūroje pro dešinįjį eskadrinio minininko „USS Ross“ šoną praskrenda rusų orlaivis „Su-24“.

Šiuo vaizdo įrašu siekiama aiškiai parodyti, kad priešingai negu tvirtina Rusija, jos lėktuvų manevrai pro šį laivą yra tapę kasdienybe. Vaizdo įraše matyti, kaip Rusijos karinis lėktuvas artėja iš toli ir tuomet greitai prašvilpia pro amerikiečių laivą.

„USS Ross“ plaukiojo tarptautiniuose vandenyse už 25 mylių (40 km) nuo Krymo krantų, kai pro jį praskrido Rusijos orlaivis „Su-24“. Rusijos orlaivis nebuvo ginkluotas, o pats įvykis laikomas įprasta praktika, pažymėjo vienas JAV gynybos pareigūnas.

Rusijos žiniasklaida tvirtina, kad lėktuvai privertė amerikiečių karinį laivą nuplaukti tolyn nuo Rusijos teritorinių vandenų. Tačiau JAV karinis laivynas teigia, kad „USS Ross“ niekada nekeitė savo kurso ir tiesiog vykdė savo misiją, kuri vyksta tarptautiniuose vandenyse.

Kitame vaizdo įraše, kurį paviešino JAV karinio jūrų laivyno pajėgos Europoje, vienas iš Rusijos lėktuvų praskrieja per 500 m nuo laivo šono, 600 pėdų (183 m) aukštyje. JAV karinis jūrų laivynas nurodė, kad nebūtų paviešinęs šio vaizdo įrašo, jeigu nebūtų norėjęs viešai paneigti Rusijos pranešimus.

Šis incidentas įvyko kaip tik tuo metu, kai JAV gynybos sekretorius Ashas Carteris įspėjo, kad vasaros metu prorusiški separatistai, atėmę iš Ukrainos Krymą, gali surengti puolimą.

„Stebime Rusijos veiksmus, separatistų veiksmus. Egzistuoja rimta tikimybė ir rimtas pavojus“, - pirmadienį pasirodžiusiame BBC interviu sakė A. Carteris.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.