aA
„Spasibo, spasibo (ačiū, ačiū – DELFI)“, – skandavo šimtai Klaipėdoje gyvenačių rusų, kurie ketvirtadienio vakarą plūdo pažiūrėti Rusijos dienos proga Klaipėdoje skambėjusią operetę „Sevastopolio valsas“.
Klaipėdoje „Sevastopolio valso“ artistai mojavo vėliava, papuošta pjautuvu ir žvaigžde
© DELFI (V.Spurytės nuotr.)

Ją nacionaliniu Lietuvos saugumu besirūpinantys politikai vadina informacinio (hidridinio) karo apraiška.

Rusijos dienos proga Konstantinovo Listovo operetę „Sevastopolio valsas“, kvietusią pasklaidyti istorijos puslapius, dovanojo Rusijos Federacijos generalinis konsulatas Klaipėdoje.

Renginys vyko uostamiesčio savivaldybei priklausančiame kultūros centre Žvejų rūmai.

Renginio organizatorių – Klaipėdos rusų bendrijos LADA atstovai pripažino, kad iniciatyva atvežti operetę į Klaipėdą kilo Rusijoje. Tačiau esą tai tik gražus meno kūrinys, meilės Antrojo pasaulinio karo metu istorija, klasikinė muzika, apie žmonos ir vyro išdavystę, karą, meilės trikampį.

Sevastopolį ir Rusija, ir vietos valdžia pripažįsta Rusijos miestu. Tačiau kitos pasaulio šalys jį vadina laikinai Rusijos okupuotu miestu.

„Esu įsitikinusi, kad „Sevastopolio valsas“ į Klaipėdą, uostamiestį, atvežamas neatsitiktinai. Dabartiniame kontekste tai vertinu kaip dar vieno informacinio (hidridinio) karo detalę. Kremlius toliau kuria intrigas, o mes, jei leidžiame rodyti tokius kūrinius, joms paklūstame“, – sužinojusi, jog Klaipėdoje bus rodomas „Sevastopolio valsas“, kalbėjo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė, buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Ji įsitikinusi, jog Klaipėdos valdžia privalėjo uždrausti, kad toks kūrinys būtų rodomas ir ypač Rusijos dienos proga. Organizatoriai esą galėjo pasirinkti kitą kūrinį.

„Pats prieš renginį ne kartą bendravau su jo organizatoriais. Pasakiau, kad jei bus koks mitingas, pats lipsiu į sceną ir jį išsklaidysiu. Aiškiai pasakiau, jog, kai tik prasiskleidžia užuolaidos, turi pasigirsti muzika ir viskas, jokių kalbų“, – teigė Žvejų rūmų direktorius Alvydas Lenkauskas.

Jis prieš renginį pats sukiojosi savo įstaigoje, stebėjo besirenkančius žiūrovus. „Nieko blogo nemačiau – nei Georgijaus juostelių, nei kokių dalijamų netinkamų lankstinukų, nei praklamacijų“, – patikino A. Lenkauskas.

Pasižiūrėti „Sevastopolio valso“ suplūdo šimtai uostamiesčio rusų – ir jaunų, ir pagyvenusių žmonių. Vyresnio amžiaus žiūrovai švarkus buvo papuošę medaliais.

Žmonių neatbaidė ir bilietų kainos – jos siekė 7 ir 10 eurų.

Dviejų dalių operetė, regis, žiūrovams paliko neišdildomą įspūdį. Žmonės plojo atsistoję, skandavo padėkos žodžius.

„Situacija tikrai subtili ir dviprasmiška. Viena vertus, „Sevastopolio valsas“, kaip meno kūrinys, diskusijų nekelia. Tačiau jo pavadinimas dabartiniame geopolitiniame kontekste įgauna rezonansą. Noriu pabrėžti, kad Lietuvos įstatymai Lietuvoje galioja visiems, todėl nėra net kalbos, jog kažkokia neleistina atributika gali būti naudojama ne scenoje“, – prieš renginį teigė V. Grubliauskas.

Žvejų rūmų salėje nebuvo matyti jokios netinkamos atributikos. Tačiau scenoje artistas mojavo vėliava, papuošta pjautuvu ir žvaigžde. Vėliava buvo ne raudona, o baltos ir mėlynos spalvos.

„Nesu karo specialistas, nesiimu spręsti, ar čia yra hibridinio karo apraiškų. Specialistai, kurie tų apraiškų ieško, gal jų ir įžvelgs. Aš propaguoju taiką ir tai, jog Klaipėdoje taikiai sugyventų visos tautinės mažumos“, – prieš Rusijos dienos minėjimą kalbėjo Klaipėdos meras.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.