aA
Pasaulį apskriejusiose nuotraukose iš popiežiaus Pranciškaus ir prieštaringai vertinamo Rusijos lyderio Vladimiro Putino susitikimo galima pamatyti ir lietuvį monsinjorą Visvaldą Kulboką.
Vladimiro Putino ir popiežiaus Pranciškaus susitikimas, kairėje - Visvaldas Kulbokas
Vladimiro Putino ir popiežiaus Pranciškaus susitikimas, kairėje - Visvaldas Kulbokas
© RIA/Scanpix

41 metų Vatikano diplomatas padėjo surengti šį 50 minučių trukusį susitikimą ir vertėjavo rusų, italų kalbomis.

V. Putinas žinojo, kad susikalbėti su popiežiumi jam padėjo lietuvis: V. Kulbokas jau kartą vertėjavo šiems vadovams 2013–siais, jis anksčiau taip pat dirbo pirmuoju sekretoriumi Šventojo Sosto nunciatūroje Maskvoje.

Iš viso 11 metų Vatikano diplomatinėje tarnyboje dirbantis monsinjoras V. Kulbokas, popiežiaus Pranciškaus prašymu, negalėjo pasidalinti susitikimo detalėmis ir norėjo išlaikyti diskretiškumą.

„Privačiame popiežiaus ir V. Putino susitikime dalyvavo ir du vertėjai: aš iš popiežiaus pusės ir vienas Rusijos užsienio reikalų ministerijos diplomatas iš V. Putino pusės. Lygiai tokia pati sudėtis buvo ir 2013 m. lapkričio 25–oios susitikime“, - DELFI sakė lietuvis kunigas.

Paskutinius trejus metus Vatikano valstybės sekretoriate dirbančiam V. Kulbokui yra įprasta dalyvauti popiežiaus susitikimuose su pasaulio lyderiais.

„Vertėjavimas yra šalutinis darbas nuo mano tiesioginių pareigų. Esu Švento Sosto diplomatas, ne vertėjas. Bet kai kuriais atvejais esu kviečiamas vertėjauti tokio lygio susitikimuose. Vertėjo vaidmuo, palyginti su kitomis funkcijomis, yra dar diskretiškesnis: vertėjas yra paprasčiausias pagalbininkas susitikimo metu, neturintis jokių kitų įgaliojimų, įskaitant ir komentarus apie susitikimą. Kitaip tai jau nebūtų privati ir konfidenciali audiencija“, - sakė V. Kulbokas.

Vladimiro Putino ir popiežiaus Pranciškaus susitikimas, centre - Visvaldas Kulbokas
Vladimiro Putino ir popiežiaus Pranciškaus susitikimas, centre - Visvaldas Kulbokas
© Reuters/Scanpix
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.