aA
Prancūzijos premjeras ketvirtadienį atsiprašė dėl kontroversiškos kelionės valstybės lėšomis į praeitą savaitgalį vykusias Čempionų lygos finalo rungtynes ir paskelbė, kad padengs tas išlaidas iš asmeninių lėšų, kilus protestų audrai.
Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas
Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas
© AFP/Scanpix

Premjeras Manuelis Vallsas išprovokavo kritikos cunamį, kai paaiškėjo, kad praeitą šeštadienį jis pasinaudojo vyriausybės lėktuvu, nuskridęs į Berlyną kartu su dviem savo sūnumis pasižiūrėti rungtynių tarp Barselonos ir Turino „Juventus“ futbolo klubų.

„Kadangi tai buvo oficiali kelionė, pasinaudojau premjerui prieinamomis priemonėmis“, – M.Vallsas sakė pradėjęs vizitą Indijos vandenyno saloje Reunjone.

„Aišku, esu jautrus Prancūzijos žmonių reakcijai ir privalau elgtis tiksliai pagal taisykles. Jeigu tokia galimybė vėl atsivertų, aš taip nebepasielgčiau“, – pripažino M.Vallsas.

„Kad išsklaidyčiau visas abejones, nusprendžiau apmokėti kelionės išlaidas už abu savo vaikus – 2,5 tūkst. eurų“, – pridūrė jis.

M.Vallsas, gimęs Barselonoje, yra to Ispanijos miesto futbolo klubo, laimėjusio Čempionų lygos finalą rezultatu 3:1, gerbėjas. Premjeras tvirtino į rungtynes Berlyne vyko gavęs oficialų kvietimą iš Michelio Platini – Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) vadovo.

Tačiau šis epizodas smarkiai pakenkė M.Vallso įvaizdžiui: daugiau negu trys ketvirtadaliai prancūzų sakė esantys „sukrėsti“ premjero kelionės, kuri, pasak vyriausybės šaltinių, kainavo iki 15 tūkst. eurų.

Paryžius tvirtino, kad M.Vallsas planavo Berlyne tartis dėl 2016 metais Prancūzijoje vyksiančio Europos futbolo čempionato, bet ta kelionė buvo nepalankiai įvertinta šalyje, mėginančioje išbristi iš ekonomikos krizės ir sumažinti nedarbą, kuris dabar yra apie 10 procentų.

M.Vallsas vėliau dar šliūkštelėjo žibalo į ugnį, kalbėdamas apie savo „aistrą“ futbolui ir tvirtindamas, kad turi teisę retkarčiais atsipalaiduoti po darbo besirūpinant sumaiščių krečiamo pasaulio reikalais.

Opozicija pikdžiugiškai paskelbė, kad premjeras M.Vallsas yra atitrūkęs nuo Prancūzijos žmonių kasdienybės.

Žiniasklaidos vertinimai buvo ne mažiau griežti: dienraščiai „Le Monde“ ir „Liberation“ savo redakcinėms skiltims pasirinko tą patį su futbolu susijusį pavadinimą – „Pražanga“.

Užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas ketvirtadienį teisino vyriausybės vadovą, sakydamas, kad jo sprendimas apmokėti savo vaikų kelionės išlaidas yra „protingas“. Diplomatijos vadovas išreiškė viltį, jog šis žingsnis „užbaigs šią polemiką“.

„Premjero kelionė buvo visiškai pateisinama ... Visa tai jau liko už mūsų“, – L.Fabiusas sakė Prancūzijos televizijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.