aA
Europos Parlamentas trečiadienį pritarė Lietuvos europarlamentaro Gabrieliaus Landsbergio parengtai Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos santykių ataskaitai.
Europos Parlamentas
Europos Parlamentas
© DELFI (J.Kiško nuotr.)

„Europos Parlamentas didele balsų dauguma priimdamas šią ataskaitą, nusiunčia Rusijai stiprų politinį signalą, kad Kremliui nepavyko suskaldyti Europos, ir Rusijos agresijai nesiliaujant, Europa yra pasiruošusi toliau sugriežtinti sankcijas”, – po balsavimo išplatintame pranešime teigė G. Landsbergis.

Pasak jo, tai taip pat yra signalas ir visoms ES institucijoms, kad požiūris į Rusiją iš esmės yra pasikeitęs – tai nebe strateginė partnerė, bet Europos tvarką ir vertybes laužanti valstybė.

Ataskaita priimta 494 balsais „už“, 135 balsais „prieš“ ir 69-iems europarlamentarams susilaikius.

„Trumpuoju laikotarpiu nauda bus, kai po kelių savaičių Europos Vadovų Taryboje bus sprendžiama dėl sankcijų Rusijai pratęsimo“, - BNS telefonu iš Strasbūro sakė G. Landsbergis.

„Tuo metu raportas teigia, kad jeigu Rusija nevykdo konkrečių sąlygų, sankcijos negali būti atšaukiamos ar net (turi būti) sugriežtintos. Donaldas Tuskas (EVT pirmininkas), kaip griežto tono su Rusija šalininkas, jis galės remtis šia ataskaita“, - pridūrė europarlamentaras.

Dokumente pabrėžiama, kad ES negali numatyti grįžimo prie įprastų santykių ir neturi kito pasirinkimo, kaip tik iš naujo atlikti kritišką savo santykių su Rusija vertinimą. Pabrėžiama, kad bekompromisis teisinės valstybės principo laikymasis yra esminis ir pamatinis ES principas ir raginana bet kokio taisyklių pažeidimo atveju griežtai, skubiai ir besąlygiškai jį taikyti. Be to, Europos Komisija raginama taip pat ryžtingai taikyti laisvos ir sąžiningos konkurencijos bendrojoje rinkoje principą, taip pat ir nagrinėjant bylą prieš bendrovę „Gazprom“.

Europos Komisija raginama nedelsiant numatyti tinkamą finansavimą konkretiems projektams, kuriais siekiama duoti atsaką Rusijos propagandai ir dezinformacijai ES bei užsienyje, ir teikti objektyvią informaciją rytinių šalių partnerių plačiajai visuomenei. Dokumente nurodoma Rusijos parama radikalų ir ekstremistų partijoms ES valstybėse narėse ir jų finansavimas bei vis intensyvesni Europos populistų, fašistų ir kraštutinių dešiniųjų partijų bei Rusijos nacionalistų grupių bendradarbiavimas, keliantis pavojų demokratinėms vertybėms ir teisinės valstybėms principams ES.

Ataskaitoje teigiama, kad Rusijos naikintuvų veiksmai šalia ES ir NATO valstybių narių oro erdvės kelia pavojų civilinių skrydžių saugai ir galėtų kelti grėsmę Europos oro erdvės saugumui, raginama sustabdyti bendradarbiavimą su Rusija gynybos srityje, ir valstybės narės ir šalys kandidatės raginamos nepriimti jokių sprendimų, kurie galėtų pakenkti šiai bendrai pozicija

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.