aA
Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjui karinio ir techninio bendradarbiavimo klausimais Vladimirui Kožinui pranešus, kad Kinija susidomėjo naujuoju rusų tanku „Armata“, Kinijos ginklų gamintoja „Norico“ sukritikavo naująją rusų ketvirtos kartos kovos mašiną ir įvardijo priežastį, dėl kurios „Uralvagonzavod“ sukonstruotas tankas patyrė nesklandumų per generalinę 70-osioms pergalės Antrajame pasauliniame kare metinėms skirto parado repeticiją.
Akibrokštas Rusijai: pasakė, kas ne taip su naujuoju tanku
© AP/Scanpix

Kaip rašo newsru.com, „Norico“ tikina, kad „Armata“ pagrindiniam kinų trečiosios kartos koviniam tankui VT-4 (MBT-3000) nusileidžia toli gražu ne vienoje parametrų kategorijoje. „Uralvagonzavod“ konkurentės Kinijoje „Norico“ atstovai teigia, kad pastarosios gaminama produkcija lenkia „Armata“ tanką manevringumu, automatinių sistemų kokybe, ugnies valdymo sistemomis ir mažesne kaina, rašo „China Daily“.

Šis kinų leidinys remiasi „Norico“ publikuotu tekstu mobilioje pokalbių platformoje „WeChat“, kurią „Norico“ naudoja informacijai, kuri dėl diplomatinių priežasčių netinkama skelbti oficialioje įmonės internetinėje svetainėje, publikuoti. Teigiama, kad T-14 pavarų sistema turi trūkumų, tai parodė gedimas, įvykęs Pergalės parado repeticijoje, o VT-4 niekada nebuvo kilę panašių problemų.

„Norico“ atstovai mano, kad jų gaminami tankai turi pasaulinio lygio ugnies valdymo sistemą, kurią rusai dar tik mėgina pagaminti. „Armata“ manevringumo problemos, anot „Norico“, susijusios su varikliu, kuris turbūt yra nepakankamai vėsinamas ir jį sudėtinga prižiūrėti, o T-14 dinaminės charakteristikos toli gražu nėra optimalios.

„Nordico“ atstovai teigia, kad incidentas su „Armata“ Pergalės parado repeticijoje įvyko sugedus tanko pavarų dėžei – tanko nepavyko iš gedimo vietos išvilkti net ir po kelių mėginimų. Kinai abejoja ir naujojo rusų tanko ugnies galia – tvirtina, kad ji pastebimai menkesnė nei VT-4.

Kinų įsitikinimu, Rusijai nepavyko pasiekti proveržio net keliose srityse: tiek kalbant apie naujas gamybos medžiagas 125 milimetrų lygiavamzdžiam pabūklui, tiek apie amunicijos galios didinimą, todėl iš „Armatos“ pabūklo tikėtis labai daug tikrai neverta.

Faktą, kad tanko bokštelyje nebus ekipažo, anot ekspertų, derėtų vertinti kaip progresą, nes tokia naujovė byloja apie konstrukcijos paprastumą, teigiama straipsnyje. „Norinco“ taip pat atkreipia dėmesį į rusų sumanytos ugnies valdymo sistemos trūkumus. Konkrečiai užsimenama apie optinės taikinio parinkimo sistemos neišbaigtumą.

Be to, tankų ekspertai iš Kinijos atkreipia dėmesį, kad „Armata“ yra pats brangiausias kada nors rusų pagamintas tankas, jo kainą jie sulygino su amerikiečių tanku „M1 Abrams“, kuris kainuoja ne mažiau 6 milijonų dolerių (5,33 mln. Eur) už vienetą. „Norinco“ spėja, kad T-14 kaina tobulinimo procese dar išaugs ir tuo metu, kai bus oficialiai pristatytas, daugumai rusų partnerių jo kaina atrodys paprasčiausiai per didelė.

Remdamasis visais įvardytais argumentais, „Norico“ tvirtina, kad, sumenkus pasaulinei tankų paklausai, dauguma potencialų pirkėjų gali pereiti prie Kinijos produkcijos, kuri pastebimai pigesnė nei rusų, amerikiečių ir europiečių gaminiai – be to, praktiškai nenusileidžia kokybe.

Anksčiau vokiečių leidinio „Die Welt“ žurnalistai, detaliai pasidomėję rusų tanko „Armata“ kūrimo procesu, padarė išvadą, kad proceso metu buvo naudojami 30 metų senumo vakarietiški technologiniai ir techniniai sprendimai. Remdamasis karybos ekspertais iš Europos, vokiečių leidinys turėjo pripažinti, kad naujausias rusų tankas savo techninėmis galimybėmis lenkia Vakarų gaminamus.

Gegužės 7 dieną per generalinę Pergalės dienai skirto karinio parado repeticiją vienas iš „Armata“ tankų sugedo ir Raudonojoje aikštėje paprasčiausiai sustojo – tiesiai priešais Mauzoliejų, tiesiai prieš Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu nosį.

Vėliau vairuotojui bandytojui tanką pavyko užvesti, jis pats išriedėjo iš Raudonosios aikštės. Tada „Uralvagonzavod“ bandė visus įtikinti, kad tanko techninė būklė tiesiog puiki, o incidentas įvyko dėl vairuotojo kompetencijos stokos.

Iš karto po šio nemalonaus incidento Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas, atsakingas už karinę pramonę ir raketinius bei kosmoso kompleksus, dėl gėdingo incidento apkaltino „mechaniko vairuotojo kompetencijos valdyti šį tanką trūkumą“, o gegužės pabaigoje pareiškė, kad „incidentas įvyko ne dėl technikos gedimo, o tiesiog sutrikus technikos ir žmogaus bendradarbiavimui – paspaudė ne tą mygtuką“.

Per patį gegužės 9 dieną vykusį Pergalės dienos paradą jokių incidentų nebūta. Netrukus Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino nuo skubiau užbaigti visus sausumos pajėgoms skirtos technikos bandymus ir pradėti serijinę gamybą.

Birželio pradžioje Rusijos prezidento padėjėjas karinio ir techninio bendradarbiavimo klausimais V. Kožinas laikraščiui „Izvestia“ pareiškė, kad Indija, Kinija ir Pietryčių Azijos valstybės domisi naujais Rusijos pasiekimais šarvuotos technikos, pademonstruotos per paradą gegužės 9 dieną, srityje, ir pabrėžė, kad konkrečiai kalbama apie šarvuotą pėstininkų mašiną ir tanką „Armata“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.