aA
Pernai Barenco jūroje su 118 narių įgula nuskendusio atominio povandeninio laivo "Kursk" avarijos priežastis tiriačios Valstybinės komisijos narys, Valstybės Dūmos gynybos komiteto vadovo pavaduotojas Aleksejus Arbatovas abejoja, kad artimiausiu metu bus paskelbtos tikrosios laivo žūties priežastys.
Kursk
"Dabartinės trys jo žūties versijos (torpedos sprogimas, susidūrimas su kitu povandeniniu laivu, iš antvandeninio laivo paleista raketa) egzistuos begalybę", - sakė jis interviu per šeštadienį vykusio susivienijimo "Jabloko" 10-ojo suvažiavimo pertrauką.

Deputato nuomone, nustatyti tiesą trukdo "žinybų - Karinio jūrų laivyno ir pramonininkų - ginčai", kas kaltas dėl tragedijos.

Kalbėdamas apie neseniai atiduotą eksploatuoti naują atominį povandeninį laivą "Gepard", deputatas sakė, kad "tas laivas buvo nereikalingas", kad už jam pastatyti skirtas lėšas buvo galima suremontuoti 30 povandeninių laivų, be to, "aprūpinti Čečėnijoje esančius kariškius naktinio matymo prietaisais, neperšaunamomis liemenėmis, palapinėmis".

Kaip tvirtino "Jabloko" atstovas, pastaruoju metu "laivynas neteko 150 laivų ne todėl, kad jie paseno, bet todėl, kad nebuvo pinigų jų kapitaliniam remontui".

Atominis povandeninis laivas "Gepard" yra trečiosios kartos daugiatikslis povandeninis kreiseris. Šiuo metu šios klasės laivai yra greičiausi ir tyliausiai veikiantys pasaulyje. 1995 metais JAV stebėjimo sistema nesugebėjo užfiksuoti šių laivų pasirodymo savo rytinėje pakrantėje. Be torpedų ir minų ginkluotės, laive yra 28 sparnuotosios raketos RK-55 "Granit".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.