aA
Įtariamojo teroristų vadeivos Osamos bin Ladeno tikrai nėra Pakistane ir jis greičiausiai žuvo per požeminių urvų bombardavimą rytų Afganistane, Kinijos valstybinei televizijai pareiškė Pakistano prezidentas Pervezas Musharrafas.
Osama bin Laden
"Galbūt jis jau miręs dėl visų atliktų operacijų, dėl požeminių olų bombardavimo. Yra didelė tikimybė, kad jis ten neteko savo gyvybės", - šeštadienį teigė Kinijoje su penkių dienų vizitu viešintis P.Musharrafas.

Pakistano karinis vadovas pridūrė, kad jo šalis sustiprino saugumą prie pasienio su Afganistanu, tikėdamasi sučiupti ieškomiausią pasaulyje teroristą, jeigu jis dar gyvas, ir jo vadovaujamo "Al Qaeda" tinklo lyderius.

"Tarp Pakistano ir Afganistano yra ilga siena", - sakė jis. "Tora Boros regione, kuriame, manoma, jis veikė, yra apie aštuonias perėjas, vedančias į Pakistaną per beveik 4 kilometrų aukščio kalnus... Mes saugome kiekvieną iš šių perėjų. Jeigu jis pateks į mūsų šalį, jeigu mes jį sučiupsime, jis bus perduotas", - tvirtino P.Musharrafas.

JAV ir afganų pajėgos tebeieško Saudo Arabijos ekstremisto, įtariamo vadovavus rugsėjo 11 dienos teroristiniams išpuoliams Jungtinėse valstijose, pėdsakų aplink Tora Boros masyvą, iš kurio "Al Qaeda" kovotojai pasitraukė praėjusį savaitgalį.

"Jo nėra Pakistane. Mes esame tuo tikri, tačiau negalime būti įsitikinę 100 proc. Mes uždarėme sieną tarp Afganistano ir Pakistano", - teigė Pakistano prezidentas. JAV karo lėktuvai ir afganų genčių pajėgos surengė intensyvias požeminių urvų ir olų labirinto, kuriose slapstėsi "Al Qaeda" kovotojai, atakas.

Tora Boros rajone veikiantis afganų karo lauko vadas šeštadienį pareiškė, kad O.bin Ladenas greičiausiai pabėgo į Pakistaną. "Mano nuojauta sako, kad Osama bin Ladenas pabėgo į Pakistaną", - sakė vadas Haji Musa (Hadžis Musa), kurio pajėgos veikia Baltųjų kalnų rajone.

Pentagonas yra taip pat pripažinęs nežinąs teroristo lyderio buvimo vietos, tačiau tvirtino manąs, jog iki šiol jis tikrai buvo Tora Boros rajone.

Interviu P.Musharrafas dar kartą pakartojo Pakistano pasižadėjimą remti naująją pereinamąją Afganistano vyriausybę, dėl kurios buvo susitartą anksčiau šį mėnesį Bonoje vykusioje Jungtinių Tautų (JT) konferencijoje dėl Afganistano ateities.

"Mes remiame Bonos susitarimą ... tai gera pradžia siekiant užtikrinti Afganistane taiką ir stabilumą", - tikino P.Musharrafas. "Jūs negalite afganams primesti sprendimo, jūs tik galite šį procesą paskatinti", - pridūrė jis.

Tačiau tarp Šiaurės aljanso atstovų dominuojamos naujos Afganistano vyriausybės ir Pakistano, anksčiau aktyviai rėmusio Talibano režimą, vis dar egzistuoja įtarumo atmosfera.

Pakistanas politika Talibano atžvilgiu pasikeitė po rugsėjo 11 dienos tragiškų išpuolių JAV. Šalis pareiškė remianti pastangas sučiupti Saudo Arabijos disidentą O.bin Ladeną, pagrindinį talibų sąjungininką.

Valstybinio vizito į Pekiną metu Pakistano vadovas aukščiausius Kinijos lyderius trumpai supažindino su situacija kaimyniniame Afganistane bei naujos vyriausybės suformavimą.

P.Musharrafo vizitą taip pat galima vertinti ir kaip pastangas įtikinti Pekiną, jog atnaujintas Pakistano bendradarbiavimas su Vakarais kare su terorizmu neturės neigiamos įtakos ilgalaikiams santykiams su Pekinu.

"Pakistano užsienio politikos pagrindas yra artimi ryšiai ir bendravimas su Kinija, - per derybas su Kinijos prezidentu Jiang Zeminiu (Dziang Dzeminiu) pareiškė P.Musharrafas. - Kinija yra patikima partnerė, o mūsų santykiai - laiko patikrinti. Mes esame tikri, kad šie strateginiai santykiai ir ryšiai tęsis ir ateityje".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.