aA
Į Afganistano vidaus reikalų ministerijos salėje vykstančią puštūnų monarchisto Hamido Karzai naujosios Afganistano laikinosios vyriausybės inauguracijos ceremoniją šeštadienį susirinko apie 2 tūkst. afganų genčių lyderių, naujojo ministrų kabineto nariai bei užsienio šalių diplomatai.
Ceremonija, kurios metu buvo prisaikdinta iš 30 narių sudaryta ir 6 mėnesius valdysianti šalies administracija, prasidėjo nuo islamo dvasininko maldos.

Vėliau skambant nacionaliniam Afganistano himnui, scenoje buvo praskleistos užuolaidos, atidengusios milžinišką Ahmado Shaho Masoodo portretą. Legendinis Šiaurės Aljanso lyderis žuvo per savižudžio sprogdintojo išpuolį likus kelioms dienoms iki rugsėjo 11 dienos atakų prieš Jungtines Valstijas.

Nė viena iš ceremonijoje dalyvavusių moterų nevilkėjo parandžos. Daugelis moterų buvo pasidažiusios, o savo plaukus pridengusios šilkiniais šalikais. Anksčiau šalį valdęs Talibano režimas moteris draudė rodytis viešose vietose.

Salėje buvo patiestas raudonas kilimas, šalia kurio buvo išsirikiavusi garbės sargyba bei nedidelis pučiamųjų instrumentų orkestras. H.Karzai į istorinį renginį, prasidėjusį iš karto po 11 val. vietos (8 val. 30 min. Lietuvos) laiku, atvyko apsuptas Šiaurės Aljanso karių.

Tarp kitų afganų karo vadų prisaikdinime dalyvavo ir etninių uzbekų generolas Abdul Rashidas Dostumas (Abdul Rašidas Dostumas), kuris reiškė nepritarimą dėl koalicinės vyriausybės sudėties, ir tai laikoma susitaikymo ženklu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.