aA
Naujausiame žurnalo „Nature“ numeryje pranešama, jog bendrovė IBM pristatė sukurtą kvantinį kompiuterį, skirto skaitmenų faktorizacijai pagal taip vadinama Šoro algoritmą. Nors kompiuteriu išspręstas uždavinys nenustebintų net ir mokinuko (juo apskaičiuota, jog skaičiaus 15 dalikliai yra 5 ir 3), tai pats sunkiausias skaičiavimas, atliktas per visą kvantinių kompiuterių istoriją.
Computer
Kvantiniai kompiuteriai parodo savo geriausius rezultatus faktorizuojant skaitmenis – šis uždavinys yra šiuolaikinės kriptografijos pagrindas. Kuo didesnis skaitmuo, tuo ilgiau įprastas kompiuteris užtruks ieškodamas jo dalmenų. Kvantinis kompiuteris šiuos veiksmus atlieka žymiai sparčiau.

„Galbūt netolimoje ateityje kvantiniai kompiuteriai galės spręsti uždavinius, kurių sprendimui pats galingiausias superkompiuteris sugaištų milijonus metų“, - teigia IBM tyrimų padalinio specialistai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.