aA
Prezidentas ragina Ignalinos atominės elektrinės (IAE) reikalus kuruojantį ūkio viceministrą Artūrą Dainių dirbti aktyviau. Tai prezidentas Valdas Adamkus pasakė trečiadienį Prezidentūroje apsilankiusiam ūkio ministrui Petrui Čėsnai, pranešė prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė.
V.Adamkus
V.Adamkus
© "Lietuvos žinios"
"Iš Europos Sąjungos ateina nemažų lėšų, skirtų Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, o Lietuvos pareiga - rengti konkrečius projektus, kurie pagrįstų, kaip ir kam, ir kada tos lėšos bus panaudojamos", - sakė V.Gaižauskaitė.

BNS žiniomis, praėjusią savaitę viešėdamas Belgijoje, V.Adamkus iš Europos Komisijos pirmininko Romano Prodžio ir ES plėtros įgaliotinio Gunterio Verheugeno išgirdo priekaištų, dėl Lietuvos darbo grupės IAE uždarymo klausimais neefektyvaus darbo. Šiai grupei vadovauja viceministras A.Dainius.

Ūkio ministras P.Čėsna po susitikimo su prezidentu žurnalistams sakė, kad spręsti Ignalinos regiono socialinius klausimus nelengva ir ir "tam reikia ne vienos dienos".

"Kitas Lietuvos ir ES atstovų derybų grupės susitikimas Vilniuje vyks kitų metų vasarį, ir mes detaliau konkretizuosim tuos klausimus", - sakė ministras.

Pirmąjį IAE reaktorių Lietuva nusprendė uždaryti iki 2005 metų. Uždaryti antrąjį reaktorių ES ragina Lietuvą iki 2009-ųjų.

Antradienį finansų ministrė Dalia Grybauskaitė ir Europos Komisijos delegacijos Lietuvoje vadovas ambasadorius Michaelas Grahamas pasirašė finansinį memorandumą dėl specialiosios paramos Ignalinos atominės elektrinės uždarymui ir uždarymo sąlygojamų priemonių energetikos sektoriuje 2001 m. programos Lietuvai.

Pagal šį finansinį memorandumą 55 mln. eurų (198 mln. litų) Lietuvai skirs Europos Komisija iš savo biudžeto.

Šio specialiosios programos tikslas - padėti Lietuvai pasirengti narystei ES atominės energetikos ir energetikos sektoriuose.

Du IAE veikiantys sovietų gamybos RBMK modelio reaktoriai laikomi iš esmės nesaugiais. IAE pagamina apie 70 proc. Lietuvos elektros energijos.

Anksčiau tarptautiniai donorai yra skyrę apie 200 mln. eurų (700 mln. litų) IAE pirmojo reaktoriaus uždarymui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.