aA
Kitų metų kovo mėnesį į Lietuvą atvyksta didelė NATO ekspertų komisija, kurios paruošta ataskaita apie šalies pasiruošimą narystei turės didelę reikšmę sprendžiant, ar Lietuva gaus pakvietimą į Aljansą per kitų metų lapkritį Prahoje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą, sako užsienio reikalų viceministras Giedrius Čekuolis.
Giedrius Čekuolis
Pasak jo, NATO ekspertai susitiks su aukščiausiais šalies vadovais, lankysis įvairiose ministerijose bei žinybose, o po vizito paruoš visapusišką ataskaitą, kaip Lietuva atlieka Narystės veiksmų plane (MAP) numatytus pasiruošimo darbus.

Viceministras G.Čekuolis, kuris koordinuoja Lietuvos pasiruošimą NATO narystei, kalbėjo per brifingą, surengtą antradienį po Lietuvos ambasadorių posėdžio.

Pasak jo, po tragiškų rugsėjo 11-osios įvykių JAV Aljanso narės plėtros reikalų nuošalyje nepaliko, be to Lietuva pasikeitusioje situacijoje pasirodė kaip aktyvi antiteroristinės koalicijos dalyvė.

"Suteikėme teisę naudotis šalies oro erdve, skyrėme 50 tūkst. litų humanitarinę pagalbą Afganistanui, į šią šalį išvyks kartu su čekais suformuotas medikų junginys, kalbame apie galimybę siųsti savo karius kartu su danų pajėgomis", - teigė pareigūnas.

"Vašingtone Lietuva yra vertinama kaip narystės siekiančių šalių lyderė, ir tai mus įpareigoja išlaikyti dabartinę pasiruošimo spartą ir toliau konsoliduoti "Vilniaus dešimtuką" sudarančias kitas šalis kandidates", - sakė brifinge dalyvavęs Lietuvos ambasadorius JAV ir Meksikai Vygaudas Ušackas.

"Lietuva turėtų aktyviau kovoti su korupcija, didinti investicinių procesų skaidrumą, Briuselyje turime per mažai diplomatų, karinių atstovų, taip pat ekonomikos augimas galėtų būti spartesnis", - G.Čekuolis vardijo problemas, kurios gali apsunkinti šalies stojimą.

Ambasadorė misijoje prie NATO Gintė Damušis brifinge pabrėžė, jog būtina galvoti apie personalo politiką, nes Lenkijai, Čekijai ir Vengrijai tapus Aljanso narėmis, jų misijos prie NATO patrigubėjo.

"Lietuvos atstovai taip pat dirbs NATO tarptautinėse tarnybose, regioniniuose štabuose bei Aljanso kitose institucijose, todėl jau dabar reikia pradėti specialius apmokymus ir organizuoti atrankas", - teigė ambasadorė.

Paklaustas apie svarbiausius kitų metų įvykius pasiruošimo narystei NATO kelyje, G.Čekuolis minėjo Aljanso generalinio sekretoriaus Lordo Robertsono vizitą į Lietuvą kitų metų vasarį, ekspertų komisijos apsilankymą kovo pradžioje ir Lietuvos atstovų susitikimą su NATO narių atstovais Briuselyje kovo gale, pagal formulę "1+19".

"Komisijos darbo ataskaita, įvertinsianti, kaip Lietuva įvykdė "Narystės veiksmų plane" numatytas užduotis, bus pateikta visoms devyniolikai šalių narių, kurios, pagal joje pateiktas išvadas, suformuos savo galutinę nuomonę dėl Lietuvos pakvietimo į NATO Prahos viršūnių susitikime", - sakė viceministras.

Anot jo, daugelio Aljanso narių pozicijos gali išaiškėti kitų metų gegužės mėnesį vyksiančiame NATO viršūnių susitikime Reikjavike, tačiau šalys yra įsipareigojusios iki lapkričio mėnesio neskelbti, kurios kandidatės bus kviečiamos narystei.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.