aA
Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sako, kad šioje sesijoje Seimas nesvarstys frakcijos "Tvarka ir teisingumas" siūlymą švelninti atsakomybę už šiuo metu Baudžiamajame kodekse numatytą prekybą poveikiu.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© DELFI / Tomas Vinickas

"Šitas klausimas išimtas iš darbotvarkės ir jis nebus šioje sesijoje svarstomas",- antradienį žurnalistams sakė L. Graužinienė.

Seimas Speaker Loreta Graužinienė (right)
Seimas Speaker Loreta Graužinienė (right)
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius mano, kad tai absurdiški pasiūlymai. "Tai absurdiški pasiūlymai, bet atrodo, kad jų neliko darbotvarkėje. Seniūnų sueiga buvo informuota, kad STT yra kreipusis",- antradienį žurnalistams sakė A. Kubilius.

Į klausimą, ar kodekso pataisos gali dar grįžti į darbotvarkę, jis sakė manąs, kad ne.

A. Kubilius taip pat apgailestavo dėl politikoje žlungančių aukštai iškeltų standartų. "Deja, tenka pasakyti, kad tam tikri standartai, su kuriais Seimas gyveno nuo 1990 metų, kai tuo metu apie tokius Seimo narių veiksmus niekas net negalėjo įsivaizduoti, tai tie standartai kažkaip labai sparčiai žlunga pastaruoju metu",-apgailestavo A. Kubilius.

Prezidentūra tai vertina neigiamai ir tokias pataisas vadina korupcinėmis, primena ELTA.

Seimo "Tvarkos ir teisingumo" frakcijos narys Valdas Vasiliauskas siūlo švelninti atsakomybę už šiuo metu Baudžiamajame kodekse numatytą prekybą poveikiu.

Parlamentaras įregistravo Baudžiamojo kodekso pataisas, kurios straipsnį "Prekyba poveikiu" keistų į "Tarpininko kyšininkavimą", o pagal jį nebūtų baudžiamas asmuo, kuris tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti kyšį, o liktų tik bausmė už patį kyšio davimą.

Šiuo metu tas, kas siekdamas savo visuomenine padėtimi, tarnyba, įgaliojimais paveikti atitinkamą instituciją, įstaigą ar valstybės tarnautoją, kad šie teisėtai ar neteisėtai veiktų ar neveiktų vykdydami įgaliojimus, tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti arba davė kyšį, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

Taip pat Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kuris susitarė priimti kyšį, arba jo reikalavo arba provokavo, priėmė, pažadėjęs paveikti atitinkamą instituciją ar valstybės tarnautoją, kad šie teisėtai ar neteisėtai veiktų ar neveiktų vykdydami įgaliojimus, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Pagal V.Vasiliausko siūlymą, sankcijos grėstų tik tam asmeniui, kuris veikdamas tokiomis sąlygomis davė kyšį arba jį priėmė, o sąvokos "tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti" ir "tiesiogiai arba netiesiogiai pažadėjo ar susitarė priimti kyšį" būtų išbrauktos.

Taip pat siūloma švelninti bausmes tarpininko kyšininkavimo atveju davus ar paėmus didelės vertės (daugiau kaip 250 MGL, t.y. maždaug 32 tūkst. litų) kyšį. Šiuo metu už tai baudžiama laisvės atėmimu iki septynerių metų, o V. Vasiliauskas tarp sankcijų siūlo įtraukti baudą, laisvės apribojimą, areštą. Dar būtų braukiama nuostata, kad už šias veikas būtų baudžiamas juridinis asmuo.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.