aA
Kėdainių ir Jonavos jaunuolių elgesys pasiekė žiaurumo apogėjų. Aštuoniolikmečiam kėdainiškiui Artūrui Stočkui, išdrįsusiam iš bendraamžio Tado Jakaičio paprašyti pinigų už parduotą mobilųjį telefoną, teko iškęsti įkaito dalią.
Aidas
Aidas
© "Lietuvos žinios"
Pusę paros jis buvo kankinamas viename Ruklos butų. Šeši sužvėrėję vaikinai ir mergina mušė Artūrą beisbolo lazdomis, spardė kojomis ir degino rankas elektrine plytele. Prieš tai tarsi gerame trileryje nepamiršo paprašyti Artūro tėvų išpirkos už sūnaus gyvybę.

Iš pradžių įkaito gyvybė buvo įkainota tūkstančiu JAV dolerių, vėliau pagrobėjai nusileido iki 300. Negavę pinigų Artūrą jie grasino "pakasti".

Išlaisvino

Kėdainių profesinio rengimo centro Kaplių skyriaus Mechanizacijos skyriaus trečiakursį A.Stočkų praėjusį šeštadienį išlaisvino Kėdainių ir Jonavos policininkai. Pareigūnai, išlaužę buto Rukloje duris, rado girtaujančius pagrobėjus ir išsigandusį smarkiai sumuštą įkaitą.

Pasak operacijoje dalyvavusio Kėdainių prokuratūros prokuroro Gintaro Jakšto, vaizdas atrodė toks kraupus, kad nesunku buvo patikėti, jog pagrobėjų grasinimai galėjo išsipildyti.

Ant stalo stovėjo buteliai alkoholio, o leisgyvis Artūras gulėjo ant grindų. Iškviesti medikai suteikė įkaitui pirmąją pagalbą. A.Stočkui buvo sulaužyta nosis, visas veidas nusėtas mėlynių, ant rankų pirštų iššokusios pūslės. Vaikinas vos paėjo. Išlaisvinimo operacijoje kartu su policininkais dalyvavęs vyresnis Artūro brolis Aidas nedrįso sumuštojo rodyti tėvams. "Likusią nakties dalį praleidome pas mano draugą", - sakė Aidas.

Sulaikyti šeši įtariamieji nuo 18 iki 24 metų - kėdainiškis Tadas Jakaitis, Rukloje gyvenantys Paulius T. ir jo draugė Evelina P. bei Artūras G., jonaviškis Nerijus K. ir kaunietis Andrius Č.

Pasak nukentėjusiojo, jį kankino dar du asmenys. Tačiau iki vakar dienos pareigūnai jų dar nebuvo suradę. Likusieji kankintojai, išskyrus mažą vaiką auginančią Eveliną P., sėdi Kėdainių areštinėje ir "kalbasi" su prokuroru G.Jakštu.

Grasinimai

Dar neaišku, kiek jų sės į teisiamųjų suolą, tačiau Artūro tėvai nežada dovanoti sūnaus kankintojams. Vakar LŽ žurnalistę jie nenoriai įsileido į namus. Tėvai puikiai supranta, ką jiems reikės iškentėti iki teismo - patyčias ir spaudimą.

Jono Stočkaus akyse nuolat žibėjo ašaros, o Artūro motina išeidama į darbą paklausė, kodėl šiuolaikinis jaunimas toks žiaurus. Į šį klausimą Artūras, sutikęs pasikalbėti, negalėjo atsakyti. Jis kategoriškai atsisakė fotografuotis, o pokalbio pabaigoje pridūrė, kad išsižadės savo žodžių - antraip visi jį užbadysią pirštais. Pasakojant tragiškiausius įkalinimo momentus Artūro balsas sudrebėdavo.

- Ar žinai, kodėl tave pagrobė?

- Pardaviau Jakaičiui, su kuriuo mokomės toje pačioje grupėje, mobilųjį telefoną už 180 litų. Šimtą litų atidavė, o likusius žadėjo grąžinti po savaitės. Sutinku ir klausiu, kada atiduosi. O jis nieko nesako. Tada su draugu mokykloje paėmėme Jakaičio pasą. Sakau, dabar turės pinigus atiduoti. Prieš tris savaites Jakaitis atėjo į namus ir liepė pasą grąžinti. Sakė - kitaip tau "galas". Išsigandau ir pasą išmečiau į šiukšlių konteinerį.

- Kaip tave pagrobė?

- Penktadienį anksti rytą ėjau su draugu į mokyklą. Staiga prie mūsų privažiavo golfas. Išlipo kažkas ir eina prie manęs. Galvojau, gal nori kelio paklausti. Bet jis paėmė mane už rankų ir įsitempė į mašiną. Nemačiau, kur mane veža. Nurengė striukę ir užmovė ant galvos. Maniau, kad nuvežė į Jonavą. Paskui supratau, kad esu Rukloje, ten vienas toks su merga gyvena.

- Kiek jų buvo, ar visus pažinai?

- Iš pradžių penkiese, vėliau atėjo dar du. Pažinau tik Jakaitį.

- Ką jie tau darė?

- Mušė beisbolo lazdomis, spardė kojomis. Iš pradžių vienas jų su mašinos trosu surišo man rankas. Atvežę į butą pasodino fotelyje, bet vėliau nukritau ir gulėjau ant grindų. Paskui įjungė elektrinę plytelę ir degino rankas. Kažkuris turėjo ginklą. Iš pradžių sakė peršaus ausį, po to ranką, o užsiutęs žadėjo "pakasti po žemėmis". Maldavau paleisti, bet jie manęs neklausė.

- Ką galvojai? - Norėjau, kad baigtų kankinti ir greičiau nušautų.

- Ar tikėjai, kad tave išlaisvins?

- Ne. Galvojau, kad brolis surinks pinigus ir atiduos.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"