aA
Per plauką išvengęs mirties vilnietis Audrius nebesako, kad netiki Angelu Sargu.
Orai Vilniuje
Orai Vilniuje
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

„Anksčiau kalbos apie Dievą, kuris saugo žmones per pasiuntinius, man neatrodė rimtos, tačiau baisus autoįvykis prie Aušros Vartų, kurio liudininku tapau, pakeitė mano įsivaizdavimą“, – DELFI pasakojo vyras.

2004 metų rugsėjį netoli Aušros vartų susidūrė 3 maršrutiniai autobusai ir automobilis, 3 žmonės žuvo, 11 buvo sužeisti. Apie 16 valandą, degant raudonam šviesoforo signalui, autobusas Šalčininkai-Vilnius kirto sankryžą ir atsitrenkė į priešais važiavusią mašiną. Po smūgio užvažiavo ant šaligatvio ir mirtinai sužalojo 3 praeivius, kliudė dar vieną automobilį. Nestabdomas autobusas grįžo į gatvės važiuojamąją dalį ir kaktomuša trenkėsi į 31-ojo maršruto autobusą, kurį kliudė 34-iojo maršruto autobusas, važiavęs paskui.

Tiriant nelaimės priežastis paaiškėjo, kad autobuso „Šalčininkai-Vilnius“ vairuotoją ištiko širdies smūgis.

Prieš pat auto įvykį Audrius kažką pirko spaudos kioske. Net pyktelėjo, ant kioskininkės, kad ilgiausiai kuičiasi. Tačiau šioji tik nusijuokė sakydama: „Nėra kur skubėti“.

„Kaip tik tuo metu automobilis rėžėsi į žmones. Jeigu ne ta moteris, pats būčiau pakliuvęs po ratais. Visam gyvenimui įsiminiau jos veidą“, – pasakojo vilnietis.

Įdomiausia, kad po kurio laiko grįžęs atgal jis neberado savo Angelo Sargo. „Kioske dirbo visiškai kita moteris. Paklausiau, kur kolegė, tačiau ji patikino, kad visą laiką dirbo ji. Prisiekiu, buvau blaivas, su psichika viskas tvarkoje. Tiesiog pats asmeniškai patyriau stebuklą. Pats Dievas, Angelas Sargas, ar kaip tik pavadintum, išgelbėjo mane nuo žūties“, – dalijosi skaitytojas.

Nuošaliame kelyje – netikėtas keleivis

Su drauge ir jos dukrele į sodybą važiavusi vilnietė Aušra DELFI pasakojo, kas jai buvo nutikę.

„Iš plento išsukome į žvyrkelį, mano automobilis tapo nevaldomas ir nuvažiavome nuo kelio į griovį. Palyginti sėkmingai, nes sustojome neapsivertę, tačiau sėdėjom visos trys nuščiuvusios. Draugė, į kurios sodybą vykome, spėjo pasakyti, kad šituo keliu niekas nevažinėja ir pamatėme automobilį. Sustojo, vairuotojas ramiai nusileido prie mūsų, šypsodamasis paprašė išjungti variklį. Pasirodo, iš išgąsčio net nebuvau to padariusi“, – pasakojo trisdešimtmetė.

Įsitikinęs, kad vairuotoja ir keleivės sveikos, vyras apžiūrėjo automobilį. Pasakė, kad viskas gerai, išvairavo iš griovio ir palinkėjęs saugiai pasiekti kelionės tikslą atsisveikino.

„Dievas tikrai yra. Taip tada pasakiau ir tebetikiu“, – sakė DELFI pašnekovė.

Darželinukė Morta: kiekvienas žmogus turi savo Angelą Sargą

Paklausta, ar turi Angelą Sargą, DELFI kalbinta ketverių metukų Morta stebėjosi tokiu klausimu: „Aišku. Jis mane saugo“.

Apie tai jos mama sužinojo netyčia. Važiavo su dukra prigrūstu troleibusu, tad paprašė jos giliau atsisėsti, kad nenukristų. „Aš negaliu. Mano Angelo Sargo sparneliai susispaus“, – paaiškino darželinukė.

Paprašyta daugiau papasakoti apie Angelą Sargą Morta nenorėjo, nes jos angelas yra jos, o jei noriu daugiau sužinoti reikia kreiptis į savąjį. „Kiekvienas žmogus turi Angelą Sargą. Tu irgi“, – paaiškino.

Tiki, kad galima susikalbėti

Knygą apie angelus parašęs vienuolis, tėvas Anselmas Grünas pastebi; „Ne visada aišku, ar angelai savarankiškos būtybės, ar tik vaizdiniai, skirti Dievo mylimai ir guodžiamai dabarčiai. Aišku viena: angelai yra kitos, gilesnės tikrovės pasiuntiniai žmonėms, parodantys, kad mūsų gyvenimas yra kažkas „daugiau“.

„Vaizdiniai turi savo jėgą. Todėl galime naudotis simbolių kalba, kad apsakytume Dievo mums teikiamą pagalbą. Tai angelai, kurie mus saugo ir per sapnus mums praneša, kur mūsų kelias turėtų mus vesti“, – sako vienuolis.

Pasak A.Grüno, daug dešimtmečių teologijoje – o ir šiaip visuotinėje sąmonėje – angelams buvo skiriama kuklesnė vieta. Tačiau šiandien jie vėl populiarūs. Kaip ir idėja, kad angelai atitinka tam tikras žmogaus laikysenas. Tai akcentuoja Findhorno bendruomenės nariai, tvirtai tikintys, kad su angelais galima susikalbėti, kad angelai nori kažką pasakyti: apie mus ir apie pasikeitimų galimybes, kad jie mums suteikia atspirtį ir padeda įgyti naują požiūrį į gyvenimą.

Kokiam angelui save pavesti?

Į daugiau nei 30 kalbų išverstoje knygoje „50 angelų metams“ praradus gyvenimo džiaugsmą A. Grünas kviečia kreiptis į Lengvumo angelą, stokojant pasitikėjimo, vienatvės, aistros, kantrybės, lengvumo ar meilės pavesti save dar 49 angelams.

Per plauką išvengęs mirties nebesako, kad netiki Angelu Sargu
© Shutterstock nuotr.

„Kas paveda save angelui, to nekankina bergždi rūpesčiai, dėl kurių šiandien daugelis taip suka galvas. Jis gali išeiti iš užburto minčių rato apie savo sveikatą, kitų pripažinimą ir sėkmę. Tokioje atsidavimo laikysenoje slypi ne tik pasitikėjimas, bet ir didelė vidinė laisvė”, – pabrėžia tėvas Anselmas.

Pristigusiems iniciatyvos ir drąsos vienuolis linki Rizikos angelo, kuris padrąsintų išdrįsti gyventi.

„Tegul Rizikos angelas stiprina Tavąjį stuburą ir palaiko Tavo užnugarį, idant galėtum laisvai pasitikėti savimi ir savo vidiniais impulsais, nebūtinai prieš tai iš visų pusių apsidraudęs. Pasaulis Tau bus tik dėkingas, jei išdrįsi pradėti kažką nauja, prieš tai neprašydamas kitų leidimo savo žodžius paversti darbais“, – rašo tėvas Anselmas.

Anot A. Grüno, rizikos angelas iš tiesų gali suteikti laisvės nebijoti suklysti. Tačiau „tik tuomet, kai pasitikėsi juo, per tave pasaulyje galės pradėti augti nauja, per tave kiti žmonės galės atrasti naujas galimybes“.

Pripažįsta žydai, musulmonai ir kitų religijų išpažinėjai

„Diskusijoje dėl angelų vyrauja vieninga nuomonė – žydams, krikščionims ir musulmonams būdingiems angelų vaizdiniams įtakos turėjo Asirijos, Babilonijos, Persijos bei graikų-romėnų Antikos pasaulis. Šiame fone angelų egzistavimas Biblijos laikais buvo laikomas savaime suprantamu dalyku“, – DELFI komentavo brolis Ramūnas Mizgiris OFM.

Pasak dvasininko, Biblijoje minimi hebrajiški angelų vardai: Gabrielius (Dievo tvirtybė), Mykolas (nepaprastai galingas) ir Rafaelis (Dievas gydo); taip pat kartą užsimenama apie arkangelus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.