aA
Už parduodamą butą gauti rankpinigiai sukiršino dvi marijampolietes. Būsto pardavėja tvirtina gavusi padirbtų dolerių, o pirkėjai neigia sukčiavę.
Marijampolės ekonominės policijos pareigūnai mano, jog šioje istorijoje yra aiškus tik vienas dalykas - JAV dolerių kupiūros iš tiesų yra suklastotos ir tai padaryta labai profesionaliai. 38 metų R.K. laikraštyje pasiskelbė už penkis tūkstančius JAV dolerių parduodanti dviejų kambarių butą. Moteris netrukus sulaukė pirkėjų.

28 metų O.Ž. bei jos vyrui siūlomas butas patiko. Po kelių susitikimų sutuoktiniai pardavėjai davė rankpinigių - 400 litų bei 300 dolerių. Moterys surašė raštelį, kuriame R.K. patvirtino gavusi 1600 litų. Buto šeimininkė prasitarė turinti skolų.

Kai O.Ž. sutuoktinis paprašė pardavėjos namų knygos, paaiškėjo, jog būstas užstatytas vienam kauniečiui, kuris ir pasiėmė šį dokumentą. Buto pirkėjai, pabūgę galimų keblumų, nusprendė nebepirkti buto ir pareikalavo atiduoti rankpinigius. Bet R.K. sugebėjo juos perkalbėti.

Po kelių dienų sutuoktinių laukė netikėtumas. Paskambinusi buto pardavėja pareiškė, jog dvi dolerių šimtinės, kurias esą buvo gavusi iš buvo pirkėjų, yra padirbtos. Pardavėja reikalavo, jog O.Ž. bei jos vyras pakeistų banknotus tikrais.

Sutuoktiniai griežtai atsisakė tai padaryti, teigdami, jog neužsiima klastočių platinimu. Tada buto pardavėja pagrasino, jog kreipsis į policiją. "R.K. atneštus banknotus tirs ekspertai. Plika akimi matyti, jog kupiūrose yra apsaugos pluoštelių, juostelė. Tačiau įtarimą kelią apatiniame kampe esantys skaičiai - per mažai keičia spalvą", - sakė "Lietuvos rytui" pareigūnai.

Komisariate susitikusios sandėrio dalyvės, nepaisydamos pareigūnų, aršiai susibarė. R.K. reikalavo atlyginti jai žalą, o butą ketinę pirkti sutuoktiniai aiškino esą nekalti. Jie neva tuos dolerius pirko senamiestyje esančioje valiutos keitykloje, o R.K. į policiją esą atnešusi visai ne tas šimtines.

"Mūsų dolerių serijos buvo vienodos, o numeriai skyrėsi tik vienu skaičiumi", - tvirtino O.Ž. vyras. Pareigūnai suabejojo: "Toks atvejis yra beveik neįmanomas. Dažniausiai sutampa būtent padirbtų banknotų serijos bei numeriai".

Tokie falsifikatai į Marijampolę plūstelėjo prieš du mėnesius. Jų dažniausiai atsiveždavo iš Rusijos automobilių pirkti atvykę asmenys.

Ekonominės policijos pareigūnai įsitikinę, jog po banknotų ekspertizės baudžiamoji byla pasieks tardytojus. Tačiau tolesnių sprendimų policininkai nedrįso prognozuoti.

"Jau šiandien aišku, jog R.K. nepatyrė jokios žalos. Gauti rankpinigiai nėra pirkimo ar pardavimo operacija. Be to, abiejų sandėrio šalių surašytame raštelyje kalbama apie litus. Dolerių kupiūrų numerių neužsirašė niekas", - kalbėjo pareigūnai. Teisėsaugininkai priminė, jog ir pardavėja, ir pirkėjai ketino pažeisti operacijų užsienio valiuta taisykles.

"Lietuvos rytas"