aA
Darbo metu netikėtai užsidegė 31 metų "Mažeikių naftos" koncerno gamyklos darbininkas Eugenijus Tamošaitis. Jis taip smarkiai liepsnojo, kad bendradarbiams prireikė griebtis gesintuvų.
Mažeikių nafta
Mažeikių nafta
Gydytojai vyriškiui diagnozavo antro ir trečio laipsnio 30-35 procentų kūno nudegimą. Ypač apdegė nukentėjusiojo plaštakos, pilvas, dešinė koja.

Nelaimė įvyko naktį iš penktadienio į šeštadienį, maždaug dešimt minučių po pirmos valandos nakties. Į Mažeikių ligoninės reanimacijos skyrių E.Tamošaitis buvo atvežtas šoko būsenos. Suteikus pagalbą, ligonis skubiai išvežtas į Kauno klinikas.

Naktį į šeštadienį E.Tamošaitis atliko įprastinę giluminio perdirbimo įrenginio krosnies degiklių patikrą. Buvo valoma lauke esanti dujų tiekimo linija.

Manoma, kad gaisras galėjo kilti dėl nenustatytu būdu užsidegusių dujų, kurios kaip kuras naudojamos šio gamyklos įrenginio krosniai kūrenti. Po pirminės įvykio vietos apžiūros gedimų įrenginyje nebuvo aptikta.

"Dujų tiekimo linijos valymo operaciją atlieka vienas darbininkas, todėl vienintelis įvykio liudininkas yra pats nukentėjusysis", - sakė bendrovės komunikacijos skyriaus viršininkas Tadas Augustauskas.

Nors vakar E.Tamošaičio būklė buvo labai sunki, gydytojai teigė, kad pavojus vyriškio gyvybei jau nebegresia. Vakar su nukentėjusiuoju šiek tiek jau galėjo pabendrauti ir jo artimieji. Mažeikiuose gyvenantis E.Tamošaitis yra vedęs, turi du vaikus.

Nukentėjęs "Mažeikių naftos" darbininkas yra 10 metų darbo patirtį turintis operatorius. Jis laikomas patyrusiu specialistu. Įvykio metu vyriškis buvo su specialiais darbo drabužiais ir avalyne, buvo užsidėjęs specialų šalmą.

Tik pagerėjus ligonio būklei ir jį patį apklausus, bus galima sužinoti nelaimingo atsitikimo detales. Tyrimą atlieka pačios "Mažeikių naftos" ir Valstybinės darbo inspekcijos specialistai.

Nelaimė savaitgalio pamainoje - ne išimtis "Mažeikių naftoje". Prieš dvi savaites gamyklą sudrebino sprogimas dyzelino valymo įrenginio krosnyje ir dūmtakyje. Žmonės nenukentėjo, buvo atsipirkta vien kol kas neįvardytais nuostoliais ir kurtinančio trenksmo sukeltu išgąsčiu.

Vėliau buvo išplatintas pranešimas apie režimo pažeidimus. Prieš sprogimą buvo keičiamas dyzelino deparafinizacijos įrenginio režimas, o tuo metu budėjęs aptarnaujantis personalas nesugebėjo adekvačiai ir laiku sureaguoti į kontrolės prietaisų rodmenis.

Dėl to lengvasis benzinas pateko į dujų kuro tinklą ir į dviejų krosnių degiklius. Susidaręs sprogus mišinys sprogo nuo iš veikiančių krosnių į dūmtakį patekusios kibirkšties.

"Lietuvos rytas"