aA
Ketvirtadienį Kinijoje aukštam parlamento pareigūnui Cheng Kejie (Čeng Kedzie), nuteistam už 5 mln. JAV dolerių (20 mln. litų) vertės kyšių paėmimą, įvykdytas mirties nuosprendis. Nuo 1949 metų, kai komunistai atėjo į valdžią, jis yra aukščiausias pareigūnas, kuriam už kyšininkavimą įvykdyta mirties bausmė.
Cheng Kejie buvo Kinijos Liaudies Atstovų Susirinkimo (parlamento) nuolatinio komiteto, kuris tarp sesijų vykdo daugumą parlamento funkcijų, pirmininko pavaduotojas. Jo egzekucija įvykdyta prasidėjus 200 žmonių, susijusių su didžiausiu kontrabandos skandalu, teismo procesui.

Kaip 67 metų Cheng Kejie įvykdytas mirties nuosprendis, nepranešama, bet Kinijoje ši bausmė paprastai įvykdoma šūviu į pakaušį.

Cheng Kejie nusikaltimus vykdė kartu su penktą dešimtį metų įpusėjusia meiluže Li Ping, kuri praėjusį mėnesį nuteista kalėti iki gyvos galvos, pranešė oficialioji naujienų agentūra "Xinhua". Li Ping mirties bausmės išvengė, nes bendradarbiavo su policija, detaliai papasakojo apie meilužio nusikaltimus ir grąžino dalį pinigų.

Cheng Kejie viešbutyje dirbusią Li Ping sutiko būdamas skurdaus pietvakarinio Gvangsi autonominio regiono, kur klesti kontrabanda ir narkotikų prekyba, vyriausybės vadovas.

Li Ping veikė kaip meilužio agentė ir prašydavo kyšių, tarp kurių buvo žiedai su deimantais ir brangūs laikrodžiai. Mainais regiono vadovas pigiai parduodavo valstybės žemę, sudarydavo plėtros kontraktus, nustatydavo prekių kvotas, paremdavo kolegas.

Cheng Kejie esą ketino palikti žmoną ir maudytis prabangoje su Li Ping, kuri buvo ištekėjusi už regiono aukšto pareigūno sūnaus.

Cheng Kejie apeliacija buvo atmesta praėjusį mėnesį, o Li Ping - praėjusią savaitę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.