aA
Kauno miesto politikai ketvirtadienį po ilgų diskusijų pritarė siūlymui remti privačius darželius lankančių vaikų tėvus.
Vedi vaiką į privatų darželį, atgausi iki 100 eurų
© Shutterstock nuotr.

Liberalų sąjūdžio frakcija siūlė išmokėti po 75 eurus (258 litų) kas mėnesį tėvams, kurie savo atžalas veda į privačius darželius. Ši suma po diskusijų išaugo iki 100 eurų.

Iš pradžių siūlyta, kad ši sistema įsigaliotų nedelsiant, tačiau nuspręsta, kad nauja tvarka įsigalios nuo liepos 1-os dienos. Taip pat neaiški ir suma – ji apibrėžta kaip „iki 100 eurų“.

Rugsėjo 1 d. duomenimis, savivaldybei priklausančiuose darželiuose vietos negavo 697 vaikai. Beveik 300 vaikų Kaune lanko privačią ikimokyklinio ugdymo įstaigą. Vienas vaikas savivaldybei jos pačios darželyje per mėnesį kainuoja 700-800 litų.

„Šiuo atveju savivaldybė padengs tik ketvirtadalį sumos, reikalingos vaiko ugdymui privačiame darželyje. Jei savivaldybė pati statytų darželį ar plėstų jau esantį, tai viskas nesibaigtų tik milijoninėmis investicijomis į naują pastatą. Vis tiek liktų tos pačios 700-800 litų išlaidos ūkiui, administravimui, darbo užmokesčiui ir taip toliau. Akivaizdu – pigiau remti privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas“, - buvo įsitikinęs Kauno miesto tarybos narys, liberalas Simonas Kairys.

Savo pasiūlymą pateikė ir kitos frakcijos.

„Vieningas Kaunas" pateikė siūlymą savivaldybei kompensuoti tėvams, kurių vaikai nepateko į valstybinius darželius, - 175 eurų (603,75 litų). Jeigusavivaldybė planuoja sudaryti sąlygas, kad visi vaikai tilptų į darželius ir įgyvendintų „Vieningo Kauno" siūlymą – sutaupytų 200 litų”, - teigė
Povilas Mačiulis.

Kauno politikai pasirinko tarpinį variantą ir patvirtino sumą „iki 100 eurų“.

Ji svyruos atsižvelgiant į tai, kiek dienų vaikas lankys ugdymo įstaigą.

Kiti miestai neketina sektu Kauno pavyzdžiu

Tačiau kiti didmiesčiai neskuba tvirtinti panašios tvarkos.

Kaip BNS sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė, Klaipėdos savivaldybės administracija šiuo metu yra numačiusi lėšų skirti 400 litų siekiančioms kompensacijoms tiems, kurie nepateko į darželius bei pasirinko privačias įstaigas, tačiau kol kas politikai tai numatančios tvarkos nėra parengę.

„Mes ruošiamės kitų metų programoje numatyti lėšas ir gauti iš tarybos įpareigojimą, kad reikia rengti tokią tvarką. Esmė yra ne piniguose, o tvarkoje, kam tie pinigau bus naudojami - ar jie bus naudojami tiktai tiems vaikams, kurie lanko privačius darželius, ar ir tiems, kurie negauna vietos nei pas mus, nei privačiuose, tai yra, kai mama pasilieka su vaiku. Tam numatoma skirti apie 300 litų, bet šiandien dar atsakymo nėra“, - sakė ji.

Naujų vietų darželiuose sukūrimui bei kompensacijoms Klaipėdos savivaldybė kitų metų biudžete kol kas esą numato apie 1 mln. litų, tačiau J.Simonavičiūtė nedrįso prognozuoti, kada galėtų būti priimtas sprendimas dėl kompensavimo tvarkos.

Klaipėdoje šiuo metu darželius lanko apie 7,7 tūkst. vaikų, nepatekusių į darželius šiuo metu yra apie 500.

Vilnius neturi pinigų

Tuo metu Vilniaus vicemeras Jaroslavas Kaminskis tvirtina, Vilnius kompensacijų įteisinti neplanuoja, nes tam esą neturi pinigų ir toliau planuoja eiti kitu keliu - statyti darželius, kurti grupes atlaisvinant esamas patalpas.

„Tai Kauno miestas pinigų daug turi, gal gali mokėt. Mes kol kas - ne. Mes tenkiname poreikius daugiau mažiau, kiek galime, tiek tenkiname, ir tiek“, - sakė J.Kaminskis.

Jis tvirtino, jog savivaldybė šią problemą planuoja spręsti šiuo metu atskirdama ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes ir pastarąsias perkelti į mokyklų patalpas. Tačiau nežinia, ar to pakaks kitąmet norint suteikti vietas visiems potencialiems darželinukams.

„Mes turime 26,5 tūkst. vietų, tai mes visiškai tenkiname vilniečių poreikius, bet mes negalime prognozuoti, kiek žmonių atvažiuos gyvent į Vilnių ar laikinai registruosis Vilniuje“, - tvirtino sostinės vicemeras.

Vilniaus savivaldybės viešųjų ryšių skyrius BNS informavo, kad šiuo metu Vilniuje darželius lanko apie 27,5 tūkst. vaikų, 700 jų į darželius nepateko ir laukia savo eilės.

Planuojama, kad kitų metų sausio pradžioje bus atidarytas darželis Santariškėse, kuris priims dar apie 230 vaikų, dar kelis šimtus vietų numatoma sukurti iškėlus Šolomo Aleichemo mokyklą į kitas patalpas bei pertvarkius kitas ugdymo įstaigas.

Kompensuoti dalį tėvų mokamo mokesčio už privačius darželius šių metų liepą nusprendė Kauno rajono taryba bei tapo pirmąja tai padariusia savivaldybe Lietuvoje. Čia privačią įstaiga lankančio vaiko išlaikymui skiriama 250 litų kompensacijos, jos pradedamos mokėti lapkritį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.