aA
NATO tikriausiai nepakvies Baltijos šalių tapti narėmis 2002 metais, ir to priežastis bus vidaus nesutarimai Jungtinėse Valstijose bei tarp JAV ir Europos. Taip mano Rusijos politologas Dmitrijus Glinskis.
"Klausimas dėl Baltijos šalių priėmimo įstrigs dėl vidaus politikos priežasčių, o jeigu kitas plėtros ratas ir įvyks, bus pakviestos galbūt Slovakija, Slovėnija ir dar kas nors, o Baltijos šalys - labai abejotina", sakė Rusijos mokslų akademijos Pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto darbuotojas Dmitrijus Glinskis, trečiadienį Maskvos Carnegie (Karnegio) centre pristatydamas naują knygą apie Rusijos ir Europos santykius.

D. Glinskis paaiškino, jog, jo manymu, Baltijos šalių priėmimo į NATO šalininkai ir priešininkai Jungtinėse Valstijose bei Europoje negali susitarti šiuo sunkiausiu per visą NATO plėtros procesą klausimu todėl, kad tam prieštarauja Rusija.

Naujojoje Maskvos Carnegie centro knygoje Dmitrijus Glinskis parašė skyrių apie NATO plėtrą į Rytus, jis taip pat rašo disertaciją tema "NATO plėtros problema vidaus politikos procese JAV ir Rusijoje".

Knygos straipsnyje D. Glinskis pažymi, jog griežtas Rusijos priešinimasis NATO plėtrai į buvusias sovietines respublikas verčia ir plėtros šalininkus Vakaruose ieškoti kompromisinių variantų. D. Glinskis primena, kad net toks karštas plėtros šalininkas kaip Zbigniewas Brzezinski (Zbignevas Bžezinskis) 1998 metais pasiūlė laikytis "diferencijuoto požiūrio" į Baltijos šalis.

"Praktiškai tai reiškia, jog, esant dabartiniam jėgų išsidėstymui, kraštutinieji plėtros šalininkai primygtinai reikalaus priimti, pavyzdžiui, Lietuvą, o Latviją ir Estiją panaudos kaip pasikeitimo kortą politinėse derėtuvėse su savo užsienio ir vidaus oponentais", mano V. Glinskis.

Atsakydamas į BNS klausimą, kaip galėtų reaguoti Rusija, jeigu Baltijos šalys vis dėlto bus pakviestos į NATO, D. Glinskis pažymėjo, kad Rusija turi "labai rimtų" galimybių tai sutrukdyti diplomatinėmis priemonėmis, tarp jų - pasinaudodama aljanso šalininkų ir priešininkų nesutarimais Vakaruose.

Karinė reakcija į tolesnę NATO plėtrą, D. Glinskio nuomone, būtų "beprotybė".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.